27. května 2015

Znovuzrozeni

Denni tisk, rozhlas, i televize poukazuji na problemy dnesni doby. Stale slysime a cteme o vrazdach, kradezich, o rozvodech a i o tom, jak lide propadaji uzivavi omamnych jedu (drog), a jinym hrichum. Kdyz vidime tuto mravni zkazenost, ptame se, zdali Pan Jezis muze zachranit a spasit i v dnesni dobe? Kdysi kazatele poukazovali nato, ze Kristus dovede zachranit kazdeho cloveka od jakehokoliv hrichu. Dnes tomu pry mnozi neveri. Ja vsak verim, ze Pan Jezis az dodnes je mocnym zachrancem a jedinym Spasitelem. On je nezmenitelny ve sve milosti i moci. On vola kazdeho, kdyz pravi:"Pojd`te ke mne vsichni, kteri pracujete a obtizeni jste, a ja Vam odpocinuti dam." (Matous 11:28). Pan Jezis promeni a ocisti i toho nejvetsiho hrisnika a ucini z neho uprimneho krestana (Izaias 1:18). Verici krestane nejsou na svete proto, aby hledali uspech, slavu a moc, ale aby hledali hynouci duse. Toto jest nejvetsi poslani a povinnost vsech krestanu (Matous 28:19-29,Skutky 1:8). Zijeme v dobe, kdy lekarska veda muze vymenit lidske srdce, oci, a jine telesne organy. Vime i o tom, ze se clovek dostal na mesic. Co vsak je to platne, kdyz na teto zemi se lide jeste nenaucili zit ve svornosti, miru a pokoji. Lidstvo dodnes zije v hruze, strachu, nejistote, a utpeni. Na svete se malo od pradavna zmenilo. Lidstvo stale hleda pomoc a pochopeni, ktere nam nabizi Pan Jezis, protoze on je dokonaly zachrance, Spasitel.
Je nutne take poznamenat, ze moderni technicke vynalezy se stavaji nasim nejvetsim nepritelem, protoze nam otravuji vzduch i vodu. Vedci nas stale upozornuji, ze se blizi zanik veskereho zivota na teto nasi zemi. Proto dnes, jako nikdy predtim potrebujeme Pomocnika, Zachrance a Spasitele ! Jde zde spise o zachranu a spasu lidske duse. Nejdulezitejsi otazkou i v soucasne dobe je:"Co mam cinit, abych byl spasen? - "VER v Pana Jezise Krista a BUDES spasen."(Skutky 16:30:31). Pan Jezis prisel na tento svet, aby "hledal a spasil, coz by zahynulo."(Lukas 19:10).

1. ZNOVUZROZENI
Znovuzrozeni znamena obraceni a spaseni. Clovek jde ve svem mysleni, planovani a jednani urcitym smerem. Po obraceni tentyz clovek jde jinym smerem. Obraceny clovek ma jine plany, zajmy a jiny cil - Viz obraceni Pavla,Skutkove 9.Slysel jsem o obchodnikovi, ktery zacal pyt alkoholicke napoje. Zanedlouho ztratil obchod, rodinu i zdravi. Stal se z neho opilec. Jednoho dne ve velike bezradnosti a zoufalstvi si chtel sahnout na svuj zivot. Sel do parku, kde se planoval zastrelit. Cesta jej vedla kolem kostela, odkud zaznivaly zpevy. Sel dovnitr a tam slysel, ze Jezis Kristus i dnes ma tu moc, aby cloveka zachranil a zbavil kazdeho problemu. Po kazani sel za kazatelem a relk:"Pane kazateli, kdyz tento Vas Kristus ma takovou moc, aby lidi zachranil a promenil, tak at` zachrani i mne, bidneho opilce. At` mne spasi od tohoto zlozvyku! Potom Mu budu verit a potom Mu budu i slouzit a o Jeho moci budu vsem vypravet." Kazatel ho ujistil, ze kdyz dovoli Jezisi Kristu, ze ho jiste zachrani. Po kraticke motlitbe se rozesli. Muz kazatelovi prislibil, ze k Jezisi Kristu bude volat po kazde, kdyz na neho prijde pokuseni, aby pil alkohol. Po nekolika mesicich tentyz muz opet prisel za kazatelem. Tentokrat prisel se svoji manzelkou a detmi. Prisel, aby kazateli oznamil, ze Jezis Kristus je skutecny Spasitel a mocny Zachrance. Jak to vedel? On to prozil. Jezis Kristus jej zachranil i s jeho rodinou. Od te chvile se stal horlivym siritelem Bozi lasky a moci, kterou nasel v Panu Jezisi, Spasiteli.
Jezis Kristus vsak neni jen Spasitelem opilcu a nevestek. On muze zachranit i "slusneho" hrisnika, takoveho cloveka, ktery nic neukradl, ktery nepije a nic zleho nedela, ale ktery nebyl ZNOVUZROZEN.Nikodem byl velice slusny a nabozny clovek, ale Nikodem nebyl znovuzrozen. Proto mu Pan Jezis rekl, ze se musi znovu zrodit. Jsem jist, ze Nikodem tuto radu prijal.Kez ji prijmete i Vy, mili ctenari.

2. PROZITI ZNOVUZROZENIRuzni lide znovuzrozeni prozivaji ruznym zpusobem. U nekterych obraceni stane se v okamzeni, jako z blesku, najednou. Tak to musel prozit apostol Pavel na ceste do Damasku (Skutky 9). Jini znovuzrozeni prozivaji pomalu, po delsi dobe hledani, cekani a proseni. Nekteri lide Pana Boha hledaji jen v nemoci, v utrpeni a nebezpeci, kdezto jini Ho hledaji ve chvilich, kdyz se maji dobre, kdyz se raduji a kdyz se jim vse dari. Nekdo se Bohu odda az tehdy, kdyz ztrati sve zdravi, zemskou slavu, uspech a vliv, kdezto jiny zase Boha hleda ve chvili, kdyz se ma nejlepe.
Neco podobneho jsem prozil ja. Nehledal jsem Pana Boha v Nemecku v tabore, ani ve Francii ve vezeni - kde jsem byl zatcen pro nezakonny prechod hranic, ale az v Kanade, az kdyz jsem vsechno mel a mel jsem se dobre. Z toho je videt, ze nekdo snad presne pamatuje den a misto sveho obraceni, kdezto jiny nic nevi nez to, ze Boha miluje a Jezise Krista prijal za Spasitele a Pana sveho zivota. Toto vsak postaci, aby clovek vedel, ze je spasen. Pan Jezis rekl:"Vsem, kdo ho prijali, dal moc stati se Bozimi detmi, tem, kdo veri v jeho jmeno." (Jan 1:12).

3. VYSLEDEK ZNOVUZROZENI
Obraceni je vzdycky od sebe k Bohu, od tmy ke svetlu, a od hrichy k spravedlnosti. Toto obraceni zahrnuje v sobe pokani a viru. Pokani znamena uznani a uprimne vyznani svych hrichu a proseni za odpusteni. Vira znamena prijeti Boziho odpousteni. "Bez viry pak nemozne jest libiti se Jemu; nebot pristupujici k Bohu veriti musi, ze jest Buh, a tem, kteriz ho hledaji, ze odplatu dava."(Zidum 11:6). Takoveto obraceni zahrnuje v sobe celeho cloveka, mysl, srdce i vuli. Chce-li clovek prozit opravdove znovuzrozeni, musi je prozit ve svem SRDCI. Prijeti nauky Pana Jezise mozkem nestaci. Vlastne nikdo neni skutecne znovuzrozen, pokud Duch Svaty cele neobrati jeho srdce, mysl i vuli, neboli jak to rekl Pan Jezis Nikodemovi:"Nenaridi-li se kdo z vody a z Ducha, nemuze vejit do kralovstvi Boziho."(Jan 3:5).

4. JEDNODUCHOST A SLOZITOST ZNOVUZROZENI
Je nutne poznamenat, ze otazka znovuzrozeni je tak jednoducha, ze i male dite ji muze pochopit, prijmout a prozit. Zaroven je to otazka tak zahadna a slozita, ze teologove si nad ni po staleti lamou hlavy,aby pochopili a vysvetlili jeji hloubku a vyznam. Jiste vsak je, ze, kdo znovuzrozeni prozil, ten to vi, i kdyz to nedovede teologicky ci vedecky vysvetlit. Obraceny clovek, jako uzdraveny radostne prohlasuje: "To jedno vim, ze kdysi jsem byl hrisnik bez Boha a bez nadeje, ale nyni jsem spasen." Znovuzrozeny clovek po svem obraceni zije jiny zivot, novy zivot s Bohem, pro Boha, i pro sve blizni. Byt znovuzrozenym krestanem jeste neznamena, ze se ihned stane clenem nektereho zboru. Po svem obraceni clovek zacne Pana Boha opravdu milovat. Slovo Bozi, bude cisti s hlubokym zajmem a s opravdovou touhou i pozornosti. Takovyto krestan se denne uprimne modli, dekuje Bohu za vzacne spaseni a za obraceni jinych lidi vroucne prosi. Po case prijme biblicky krest, nekdo ihned po svem obraceni se da pokrtit ponorenim a stane se clenem krestanskeho sboru, aby spolecne s jinymi vericimi, Panu Bohu slouzili. To nejhlavnejsi a nejprednejsi vsak je, aby clovek Pana Jezise  Krista prijal za osobniho Spasitele, aby se Bohu oddal  srdcem, mysli i vuli.
 Nektere biblicke pravdy, jako nektere leky, nejsou moc prijemne, ale jsou nutne k nasi zachrane. Jako nemocny clovek, se sam nemuze uzdravit, tak ani hrisnik se nemuze sam spasit.  Nemocny potrebuje lekare a hrisnik potrebuje Pana Jezise Krista, aby byl zachranen od zahynuti a soudu. Veris tomu, mily ctenari, ze Pan Jezis je mocny Spasitel? Prijmi ho pokorne virou, a budes spasen (Skutkove 16, 31).
Anglicky umelec a malir Viliam Hunt namaloval nekolik krestanskych orbazu. Jeden z nich je "Jezis Svetlo Sveta", kde je namalovan Jezis Kristus se svetlem v ruce a stoji u zavrenych dveri, na ktere klepe a ceka, az mu je nekdo otevre. Je to vyobrazeni textu: "Aj, stojimt` u dveri, a tluku. Jestlizet by kdo uslysel hlas muj a otevrel dvere, vejdu k nemu, a budu s nim veceret, a on  se mnou." (Zjeveni 3, 20).
Po ukonceni obrazu nekdo upozornil Hunta, ze dvere nemaji kliku. "To ja vim", odpovedel Hunt, "ale ja jsem to tak chtel. Dvere se musi otevrit zevnitr!"
Ano, drahy ctenari, kdyz chces, aby Tte Pan Jezis osvitil a spasil, Ty mu musis otevriti dvere sveho srdce a pozvat Ho dovnitr. On jinak nevejde do Tveho zivota a nezachrani Te. Kazdy clovek osobne sve srdce musi otevrit Panu Jezisi a to kazdy sam za sebe. Ucinil jsi to jiz? Kdyz ne, proc tak neucinis? Slova Pana Jezise plati i Tobe: " Nenarodi-li se kdo znovu, nemuze vejiti do kralovstvi Boziho."

Prijmi ho nyni za sveho Zachrance a Spasitele a pak s nim budes na veky.