27. května 2015

Recept pro pokoj a mir



Recept pro pokoj a mir

pokoj_mir.jpg

"Slava na vysostech Bohu a na zemi pokoj mezi lidmi; Buh v nich ma zalibeni."
Lukas 2:14
 
Uz to bude 2,000 let co se narodil Pan Jezis Kristus, Knize Pokoje a Miru. Prorok  Izaias o tomto Darci pokoje rekl: "Nebot se nam narodi dite, bude nam dan syn, na jehoz rameni spocine vlada a bude mu dano jmeno: "Divuplny radce, Bozsky bohatyr, Otec vecnosti, Vladce pokoje." Jeho vladarstvi se rozsiri a pokoj bez knnce spocine na trune Davidove a na jeho kralovstvi. Upevni a podepre je pravem a spravedlnosti od tohoto casu az na veky. Horlivost Hospodina zastupu to ucini." (Izaias 9,6-7).
Jenze po teto dlouhe dobe uceni o lasce, pokoji a miru, na svete se jeste v tolika mistech valci a vrazdi. Pan Jezis prisel na tuto zem, aby lidi naucil zit v pokoji. Apostol Pavel to zduraznuje takto: "... skrze neho a v nem (v Kristu) bylo smireno vsechno co jest, jak na zemi, tak v nebesich - protoze smireni prinesla jeho obet na krizi. (Kol.1:20) "A pokoj Bozi, prevysujici kazde pomysleni, bude strezit vase srdce i mysl v Kristu Jezisi." (Fil.4:7) Musime uznat, ze bez krestanskeho uceni svetova situace by byla jeste horsi a lidstvo by bylo bidnejsi. Pred krestanstvim svet byl kruty a barbarsky. Prave uceni Jezise Krista promenilo ruzne nelidske zvyky a zakony, protoze Evangelium Pana Jezise promenilo lidske srdce. Kristovo uceni dalo lidske spolecnosti ducha spravedlnosti, ucty a lasky. Zastava se chudych, trpicich a opustenych lidi. Az podnes krestanstvi se zastava pravdy a cistoty tim, ze bojuje proti nemravnosti, neresti a nasili vsech druhu.
V posledni dobe se hodne pise a mluvi o pokoji a miru. Predstavitele zapadnich velmoci se schazeji s vudci vychodniho ploku a hovori o odzbrojeni a miru. Papez Jan Pavel II v roce 1986 svolal vudce ruznych nabozenstvi do Italie, do mesta Assisi, kde se narodil vyznamny knez a milovnik miru, Frantisek z Assisi, aby se modlili za trvaly pokoj a mir. Papez dokonce vyzval teroristy po celem svete, aby v tento den zachovali pokoj. Pokud vim, v ten den pokoj a mir byl zachovan. Jenze dnes na ruznych mistech se opet strili a vrazdi. Proc? Trvaly pokoj a mir na teto zemi drive nebude, pokud vsichni lide neprijmou Pana Jezise Krista za sveho Spasitele a Vudce.Pouze Kristus je ten zaslibeny Vladce pokoje, jak to rekl prokor Izaias 9"6. Kdyz se Pan Jezis narodil v Betleme, andelky sbor zpival tento mohutny a slavny chvalozpev: "Slava na vysostech Bohu a na zemi pokoj mezi lidmi." (Lukas 2:14) Zamysleme se nad touto dulezitou otazkou trvaleho pokoje a miru, prave kdyz budeme slavit Vanoce, a kdyz si budeme pripominat narozeni Pana Jezise Krista - Knizete Pokoje.
Na Stedry vecer zvony nad betlemskym chramem, ktery stoji na tradicnim miste Kristova narozeni, opet budou radostne vyzvanet do celeho sveta poselstvi pokoje. Jiste, ze motlidba vsech vericich  a touha vsech uprimnych lidi je, aby na svete byl trvaly pokoj a mir. My dobre vime, ze valka vsechno nici a rozmnozuje vdovy, sirotky, chudobu a nepopsatelnou hruzu a utrpeni pro vsechny lidi. Jenze trvaly pokoj a mir na svet drive neprijde, pokud Kristus Pan - Vladce a Darce pokoje nebude kralem v kazdem srdci. Prorok Izaias o tomto vzacnem pokoji pise: "On (Mesias) bude souditi mezi narody, a trestati bude lidi mnohe. I zkuji mece sve v motyky, a ostipy sve v srpy. Nepozdvihne narod proti narodu mece, a nebudou se vice uciti boji." (Izaias 2:4) Dnes bychom rekli, ze promeni veskere skodlive valecne zbrane na hospodarske stroje. Moji uprimnou modlitbou je, aby to bylo uz dnes! Jenze pokud lide nezacnou zit podle Bozi vule a nezacnou sirit Jeho spravedlnost a lasku, trvaly pokoj a mir neuvidime.
Drazi ctenari, letos o Vanocich nemysleme pouze na nekolikadenni dovolenou, ani na jidlo, piti a darky. Mysleme na narozeni Pana Jezise Krista, Knizete pokoje. Budme siriteli pokoje. Jiste se svet zmeni, kdyz my se staneme siriteli praveho pokoje. Sam Kristus, Knize pokoje nas k tomu vybizi, kdyz pravi: "Blahoslaveni siritele pokoje, nebot oni budou nazvani Bozi deti." (Matous 5:9)
Vratme se vsak k puvodni myslence u Lukase 2:14, kde vidime tu druhou cast naseho textu. Vidime zde, ze nezli lide zacnou sirit pokoj na zemi, musi se naucit vzdavat cest a slavu Bohu na vysostech. Toto je stary, ale pravdivy recept na trvaly pokoj a mir. To neni pouze muj nazor ani moje rada. Toje rada Svateho Pisma. Pokoj a mir je dar Bozi pro vsechny lidi. Kazdy, kdo prijme Krista za Spasitele a Vudce, ten najde pokoj ve svem srdci, mysli i v dusi, a ten se ma stat siritelem Boziho pokoje, kolem sebe kde bydli i kde pracuje.
Zaslibeni o pokoji je velmi stare. Uz Mojzis o tom hovori v Aronskem pozehnani, ktere pravi: "At Hospodin obrati k tobe svou tvar a obdari te pokojem." (4.Mojzisova 6:26) "Cloveka spolehajiciho na te ostrihas v pokoji, nebot v Tebe doufa." (Izaias 26:3) Tazeme se vsak, proc lidstvo doposud tento trvaly pokoj nema? Proc pres vsechna isili o to, aby na svete byl pokoj a mir, se na svete stale valci a vrazdi? Odpoved je, ze mnoho lidi jeste neprijalo Bozi dar a nenasleduji Krista, Vladce pokoje.
Mnozi nasleduji falesne uceni! Oni hledaji zachranu v materialismu, v moci cloveka a v jinych slibech tohoto sveta. Oni nespolehaji na Krista Spasitele. Spolehaji na svoji moc a moudrost. Toto falesne uceni lidstvo zneklidnuje, rozdeluje a vede je do zmatku a zahuby. Pouze Kristus sjednocuje a zachranuje tim, ze lidem odpousti hrichy, dava jim klidnou mysl, lasku, pokoj a mir. Tuto pravdu potvrzuje autor Epistoly Rimanum 5:1 kdyz pravi: "Kdyz jsme tedy ospravedlneni na zaklade viry, zijeme v pokoji s Bohem skrze naseho Pana Jezise Krista."  Nezli Kristus odesel zpet do nebeske slavy, zaslibil pokoj vsem vericim lidem. Rekl: "Pokoj vam zanechavam, svuj pokoj vam davam; ne ten, jaky dava svet, davam ja vam. At se vase srdce nechveje a nedesi." (Jan 14:27) Rekl bych, ze ten, kdo ma pokoj Bozi ve svem srdci, ten dovede zit v pokoji se svymi bliznimi.
Jednoho dne, kdyz lod jela z Anglie do Ameriky, zastihla ji velika boure. Vysoke vlny hazely lodi jako krabickou od sirek. Cestujicim se zdalo, ze se lod potopi. Vsichni upadli v paniku. Pouze maly chlapec klidne sedel a hral si na podlaze velikeho salu. Jeden prestraseny cestujici se ho zeptal: "Jak to, ze jsi tak klidny uprostred teto straslive boure? Vsichni se hruzou chveji a ty zde klidne sedis!" Chlapec se na vylekaneho muze uprimne podival a s klidem odpovedel: "Pane, ja jsem klidny, protoze se nebojim! Ja osobne znam kapitana, ktery lod ridi, a ja mu plne verim, ze lod stastne dovede k ulozenemu cili. Jenom ten, kdo nezna kapitana teto lodi a ten, kdo mu veri, se boji." Pak se vzprimil, pousmal a hrde dodal: "A tento kapitan je muj otec!" Nato se otocil a klidne si hral dal, jako kdyby byl v parku za slunneho dne.
Vazeny ctenari, ani my se nemusime bat zadne boure, kdyz Pan Jezis je kapitanem naseho zivota a kdyz dovolime Otci Nebeskemu, aby svym Duchem Svatym ridil kormidla nasi zivotni lodicky. S Jeho pomoci stastne dojdeme k ulozenemu cili - az k druhemu brehu vecnosti. (prectete si Skutky 27:24-44)
Ukoncim tento traktat radou Svateho Pisma, ktera mocne promlouva ke kazdemu, kdo uprimne touzi po tom, aby se stal siritelem trvaleho pokoje a miru. Apostol Pavel pravi: "At vam v srdci vladne Kristuv pokoj; to je prece cil vaseho povolani, ktere vas shromazdilo v jednom tele. Vdecne na to pamatujte." (Kol.3:15) Nejkrasnejsi priklad, ucitel a darce pokoje - Pan Jezis Kristus - pravi: "Blaze tem, kdo pusobi pokoj, nebot oni budou nazvani syny Bozimi." (Matous 5:9) Moji uprimnou modlitbou je, aby ve vasem srdci i mysli vladl trvaly pokoj Bozi a na svete, aby prisel nakonecny mir. Ano, uc nas Spasiteli drahy, Bohu na nebesich vzdavat cest a slavu a na zemi mezi lidmi sirit pokoj a mir.  
 

(J.N.)