27. května 2015

katolicka.jpg
Nestydim se totiz za Kristovo evangelium, nebot je to Bozi moc ke spaseni kazdeho, kdo veri, predne Zida, ale i Reka."
Rim. 1:16

Od okamziku, kdy se clovek dopustil prvniho hrichu, pred nejsvatejsim Bohem, se snazil tento akt sve viny skryt.
Adam a Eva se snazili zakryt svuj hrich tim, ze si spletli fikove listy, aby tak skryli svoji nahotu pred Bohem. Pan jim vsak ukazal, ze lidska snaha nemuze nikdy zakryt hrich. Krev nevinneho musi byt prolita za hrichy. Zvire muselo zemrit, aby Buh mohl zakryt hrich jeho kuzi (Genesis 3:7,21) Tento akt se stal predzvesti obeti Syna Boziho a jeho prolite krve na krizi za ucelem odpusteni hrichu vsem, kdoz uveri.
"A podle zakona se temer vsechno ocistuje krvi a bez proliti krve neni odpusteni." (Zidum 9:22).
Marne snahy Adama  a Evy, zakryt svuj hrich datuje prvni nabozensky skutek v historii lidstva. Od te doby prisly na svetovou scenu doslova tisice druhu nabozenstvi a kazde z nich se svym vlastnim seznamem pravidel a ritualu, aby dosahly uspokojive prijatelnosti od sameho Boha.
Nabozenske skutky vsak nikdy nemohou nalezt uspokojeni pred Bohem. 
Nabozenske usili nemuze nikdy docilit spasy lidske duse. Jezis rekl, ze je nemozne pro cloveka , aby se sam spasil (Lukas 18:24-27) Clovek nema nejmensi sanci na to, aby se usmiril s Bohem, sam o sobe. Jedine kdyz clovek dojde poznani, ze je beznadejne hrisny, a ze jedinym vychodiskem z teto situace je "Dobra novina", neboli evangelium, dokaze se plne odevzdat do vule Bozi a prijmout dokonalou obet Pana Jezise Krista na krizi.
Jezis Kristus splnil svoji misi zde na zemi, a tak umoznil spasu pro hrisniky. Spasa byla zavrsena a nekonecny dluh hrichu byl plne zaplacen.
Hrisnik si musi uvedomit, ze jedine dokonale ospravedlneny clovek muze predstoupit pred nejsvatejsiho Boha. Hrisnik nemuze byt nikdy sam o sobe ospravedlnen, Pan Jezis Kristus je jeho jedinou nadeji.
"Vzdyt Kristus je konec zakona, aby spravedlnosti dosel kazdy, kdo veri." (Rimanum 10:4) Kduby byval Pan Jezis zhresil jen jednou ve svem pozemskem zivote, nemohl by nas vyplatit z nasich hrichu. Dobrovolne za nas zaplatil dluh hrichu svoji smrti na krizi, a proto my nemusime tento dluh nikdy sami platit. "On, na svem tele vzal nase hrichy na kriz, abychom zemreli hrichum a byli zivi spravedlnosti, Jeho rany vas uzdravily." (1 Petruv 2:24). Jak tragicke je to, ze napr. Katolici stale spolehaji na to, ze jim "dobre skutky" dopomohou dojit spasy, ackoliv je ve skutecnosti ocekava Bozi hnev a vecne odsouzeni v ohnivem jezere! Nikdo by preci nevlozil svoji duveru ve falesnou stodolarovou bankovku, ze mu prinese pravou kupni silu. A podobne Katolici stoprocentne duveruji v "nejsvetejsi obet oltarni" behem tzv. mse svate, coz neni nic jineho nez rouhava a falesna kopie toho, co Pan Jezis Kristus podstoupil na Kalvarii jednou provzdy  a co se nebude jiz nikdy opakovat, protoze Bozi spravedlnost byla zavrsena a uspokojena.
"... ale nyni na konci veku se ukazal (Pan Jezis Kristus) aby svou obeti odstranil hrich jednou provzdy." (Zidum 9:26) 
"Buh ustanovil Krista Pana, aby svou vlastni smrti se stal smirnou obeti pro ty, kdo veri." (Rimanum 3:25)   
II. Vatikansky koncil odmita pravdivost techto versu Pisma svateho a tvrdi, ze hrichy musi byt odpykany zde na zemi skrze bolesti, strasti naseho zivota a zavrseny nasi vlastni smrti. V opacnem pripade musi byt hrichy odcineny po nasi smrti (v tzv. ocistci) skrze plameny a utrpeni, anebo ocistujici utrpeni (str. 63, II.Vatikansky koncil) 
Toto je sileny podvod vuci vsem vernym Rimsko-katolickym vericim, kteri tak duveruji teto cirkvi! Hlavnim duvodem prichodu Pana Jezise Krista ne tento svet bylo, aby nas lidi svou smrti na krizi vykoupil, jednou provzdy. Jak je mozne, ze cirkev, ktera si rika, ze nasleduje Krista, zatajila tuto skutecnost svym vericim a na misto ni podstrcila doktriny, ktere naprosto anuluji dokoncenou obet Pana na krizi?! 
Katolicke uceni taktez odmita jeste dalsi skutek Krista Pana - ocisteni od hrichu.
Autor listu Zidum napsal nasledujici radky: "Kdyz dokonal ocisteni od hrichu, usedl po pravici Boziho majestatu na vysostech ..." (Zidum 1:3c).
Apostol Jan prohlasil, ze vsichni verici v Pana Jezise Krista jsou ocisteni od svych hrichu skrze jeho krev. (1.Januv 1:7). Musi byt smutne, kdyz Pan Jezis Kristus vidi, jak Katolicka cirkev doslova vymazala jeho obet na krizi a nahradila ji utrpenim hrisniku v ocistci. II. Vatikansky Koncil vyhlasil, ze vsichni ti, kdoz neucinili uspokojive pokani zde na zemi za sve hrichy, musi tak odcinit sve spatne skutky utrpenim v ocistci.
Pan Jezis usmiril svet vuci Bohu a tim zmenil tento vztah nevrazivosti / nepratelstvi v naprostou harmonii.
Jedine, co cloveku zbyva, aby nabyl osobniho usmireni mezi nim a Bohem, je vlozit naprostou duveru do rukou Pana Jezise Krista, ktery dokoncil smirnou obet svoji smrti na krizi.
"V nem (Kristu) jsme vykoupeni jeho obeti a nase hrichy jsou nam odpusteny." (Efezskym 1:7)
Pro Katoliky je tato Bozi pravda velice tezka na pochopeni, nebot byli cely zivot vedeni verit, ze jedinou cestou k Bohu je jejich usili konat dobre skutky, dodrzovat svatosti, chodit do kostela na "msi svatou" a cinit pokani. Nasi jedinou nadeji spasy, a tech odpusteni nasich hrichu, je naprosta duvera v dokoncene dilo naseho Jezise Krista.
Duvera spasy v kohokoliv jineho a v cokoliv jineho je nesmysl! 
 
 
NEJDULEZITEJSI VYSLEDKY ZIVOTA A SMRTI PANA JEZISE KRISTA PRO TENTRO SVET:
 
  • On sam je jedinou cestou spasy pro nas hrisne (Skutky 4:12)
  • On je svedectvim pravdy. "Kazdy, kdo je z pravdy, slysi muj hlas." (Jan 18:37)
  • Jezis prisel na svet, aby nam dal vecny zivot, ackoliv neverici svet je odsouzen (Jan 14:6)
  • Jezis ukazal jedinou cestu k Bohu Otci. (Jan 14;6)
  • Polozil svuj zivot jako vykupne za mnohe (Matous 20:28)
  • On, na svem tele vzal nase hrichy na kriz. (1.Petruv 2:24)
  • Kristus zemrel za bezbozne (Rimanum 5:6)
  • Kristus miloval nas a sam sebe dal za nas jako dar a obet (Efezskym 5:2)
  
HLAVNI BODY KRISTOVA ZIVOTA A SMRTI PRO TY, KDOZ UCINILI POKANI A UVERILI V NEJ:
 
  • "On zemrel za nas, abychom my, at zivi ci zemreli, zili spolu s nim." (1. Tesalonicky 5:10)
  • "On se za nas obetoval, aby nas vykoupil ze vseho hrichu a posvetil za svuj vlastni lid." (Titovi 2:14)
  • "Vzdyt, Kristus dal svuj zivot jednou provzdy za hrichy, spravedlivy za nespravedlive, aby nas privedl k Bohu."(1.Petruv 3:18)
  • "Toho (Jezise Krista), ktery nepoznal hrich, kvuli nam ztotoznil s hrichem, abychom v nem dosahli Bozi spravedlnosti." (2.Korintskym 5:21) 
  • "V nem mame vykoupeni a odpusteni hrichu." (Koloskym 1:14)
  • "On nas ocistuje od vsech hrichu." (1.Januv 1:7)
  • On nas usmiril s Bohem Otcem a zmenil tak nas spolecensky pomer z nepratelstvi do harmonie a pokoje. (Efezskym 2:14-18)
  • Vysvobodil nas z podruci hrichu. (Galatskym 3:10-14,22)
  • On nas ospravedlnil, prohlasil nas za ospravedlnene. (Rimanum 4:23-25)
  • Odejmul od nas vsechny nase hrichy, ktere nam nebudou nikdy pricitany na nas ucet. (Zidum 9:26, Rimanum 4:6-8)
  • Spasil nas z vecneho zatraceni (Jan 3:18, 5:25)
  • Se svoji usmirujici obeti na krizi navzdy uspokojil hnev Boha Otce nad nasimi hrichy.
  • Zmenil nas v nove stvoreni, ktere touzi po poslusnosti nasledovat Boha (Galatskym 2:20, 2.Korint.5:17) 
  • Privedl nas do Boziho kralovstvi. (Kolosskym 1:13)