27. května 2015

Bozi vule

Bozi vule
 
"Kdo chce cinit jeho vuli, pozna, zda je me uceni z Boha." Jan 7:17)
 
"Blaze tem, kteri slysi Bozi slovo a zachovaji je." (Lukas 11:28)
 
V anglickem jazyce existyje mnoho knizek a brozurek, ktere popisuji a vysvetluji otazku "jak poznat Bozi vuli". V cestine jsem se s podobnym materialem jeste nesetkal a to bylo jednim z duvodu, proc jsem tuto brozurku prelozil. Knizecka je pomerne delsi nezli jsou jine podobneho druhu. Je psana tak, aby ji kazdy ctenar dobre rozumel a tyto rady uplatnil. Doufam, ze napomuze zbavit se nejasnosti, bazne, pochybnosti a jinych komplikaci se kterymi se lide potykaji, kdyz zacnou opravdove Bozi vuli hledat. Pouziji zde ilustrace z Bible i z osobniho zivota. Podelim se s vami o nektere osobni zkusenosti a zapasy, ktere jsem prozival pri hledani Bozi vule. Jedna se o obdobi pred vstupem na teologickou fakultu, ale i obdobi kazatelske sluzby a pozdeji zakladani nasi misie. 
 
I. Je mozne poznat Bozi vuli?  
 
Osobne jsem presvedcen o tom, ze kazdy verici muze poznat dokonalou Bozi vuli pro svuj zivot. Nikdo z lidi nemusi tapat v nejistote a temnote. Pan Buh nam dava moznost poznat Jeho vedeni a Jeho vuli. My ji vsak musime rozeznat a byt ochotni ji plnit. Pam Buh nebude za nas cinit to, co muzeme a mame ucinit my sami. On nam dal sveho jedineho Syna (Jan 3:16), dal nam i Duch svateho, jako Primluvce a Pomocnika (Jan 14:16). Nyni nam Buh ukazuje svoji cestu a povzbuzuje nas, abychom po ni sli a podle Jeho svate vuli zili. Ale On se za nas rozhodovat nebude. Tato rozhodnuti musi ucinit kazdy sam za sebe.
 
Zde vas, drazi ctenari, musim pripravit na to, ze kdyz zacnete opravdove hledat Bozi vuli a rozhodnete se Bohu slouzit za kazdou cenu, mnoho lidi vam nebude rozumet. Je zcela mozne, ze to bude nekdo z vasi rodiny, neho nekdo z blizkych pratel. Nekteri si budou myslet, ze jste se stali nabozenskym fanatikem. Jini si budou dokonce myslet, ze jste prisli o rozum. Nic si z toho nedelejte. Rimsky hodnostar Festus, kdyz slysel apostola Pavla obhajovat svoji krestanskou viru pred kralem Agrippou v Cesareji, rekl: "Jsi plazen, Pavle, mnoho vedomosti te pripravuje o rozum!" (Skutky 26:24)
 
Pri hledani Bozi vule musime pozorne poslouchat ci nam Pan rika a pak to musime pokorne plnit. Hospodin nejcasteji hovori ke svym sluzebnikum tichym a jemnym hlasem. Verici krestan musi byt oddelen od svetskeho hluku, aby Bozi hlas slysel. Prectete si pozorne z  1. Kralovske 19:7-14 a uvidite, ze kdyz Hospodin mluvil k proroku Eliasovi v jeskyni, nemluvil skrze silny vitr ani skrze ohen ci zemetreseni, ale skrze tichy a jemny hlas.      
 

J.N.