27. května 2015

Proc Golgota?

Proc Golgota?

"Nebo tak Buh miloval svet, ze Syna sveho jednorozeneho dal, aby kazdy, kdo verí v Neho, nezahynul, ale mel zivot vecny."
(Jan 3:16)
 
Ruzni lide maji sve nazory o tom, proc Pan Jezis zemrel na golgotskem krizi.
Jedni mysli, ze cela golgotska udalost byla nestastnou nahodou, ktera privedla tohoto moderniho reformatora na toto popravne misto. Mysli ze lide nerozumeli Jeho snaham. Tim, ze zavrhli Kristovo uceni, zavrhli i ucitele. Obvinili Ho z rebelie a dali Ho ukrizovat.
Jini zase mysli, ze golgotska udalost je ohromna tragedie. Jenze kazdy uprimny student Bible, hlavne ten, kdo ji cte pokorne a pozorne, ten ví, ze smrt Pána Jezise na krizi nebyla nehoda ani nahoda. Byl to Bozi plan! Pan Jezis se prece narodil proto, aby pozdeji zemrel co Beránek Bozi, za nase hrichy. Jeho smrt byla vedoma a dobrovolna, jak vidime z Jeho slov: "Proto me Otec miluje, ze ja davam svuj zivot a zase ho prijmu nazpet. Nikdo mi ho nemuze vzit, ale Ja ho davam sam od sebe. Mam moc dat ho, a mam moc zase ho prijmout. Takovy prikaz jsem dostal od sveho Otce." "Jezis vedel vsechno, co na nej ma prijit..." (Jan 10, 17-18 a 18, 4a, Petruv preklad).
Cela golgotska událost uz zacala v Getsemanske zahrade, kde Pan Jezis prisel ze svymi ucedniky po Posledni veceri, aby se zde pomodlil. V teto modlitbe velice horlive prosil nebeskeho Otce, aby od Nej odnal tento kalich. (Lukas 22 : 42). Kalichem zde rozumime mucednickou smrt na krutem krizi. Z Getsemanske zahrady byl odveden k nejvyssimu knezi, ke Kaifaovi. (Matous 26:57). Zde Ho Petr trikrát zaprel. Na druhy den byl doveden k Pilatovi. Byl odsouzen a ukrizovan  mezi dvema lotry na kopci za mestem, ktery se jmenoval Golgota. (Matous 27:33).
Vratme se vsak k puvodní otázce: Proc Golgota? Proc Pán Jezis podstoupil tuto hanebnou a hroznou smrt na krutem krizi?
Odpoved je tato: On zemrel, abychom my zivi byli. On vzal nase místo. Stal se nasim obetnim berankem.
Cetl jsem jednou, ze kdesi ve Skotsku zednik spadl z leseni, ale nazabil se. Pry prave v ten cas pastyr hnal kolem stado ovci. Zednik spadl na jednu ovci a tak se zachranil. Jenze ovce to zaplatila zivotem. Izajas 53:5 pravi, ze skrze obet Pana Jezise se nam dostalo odpusteni a zivota vecneho.
Cteme: " Jenze On (Jezis) byl proklan pro nasi nevernost, zmucen pro nasi nepravost. Trestani snasel pro nas pokoj, Jeho jizvami jsme uzdraveni."
 
1. Kristova smrt byla dobrovolna.
Pamatujme na to, ze Pan Jezis polozil svuj zivot dobrovolne a vedome. "Nikdo nema vetsi lasku nez ten, kdo za sve pratele polozi svuj zivot."(Jan 15:13).  Uz jsem poukazal na Jeho slova z Janova Evangelia 10, 17-18, 4. Podivejme se jeste jednou na slova: "...ja davam svuj zivot...Nikdo mi ho nemuze vzit, ale ja ho davam sam od sebe. Mam moc dat ho, a mam moc zase ho prijmout....Jezis vedel vsechno, co na nej ma prijit". Z techto versu jasne vidime, ze  Pan Jezis o tom vedel, ze na nej ceka kriz. Cteme u Matouse 16, 21: "Od te doby zacal Jezis svym ucednikum davat zrejme najevo, ze musi do Jeruzalema, mnoho trpet od starsich, veleknezi i vykladatelu Pisma a byt zabit a tretiho dne byt vzkrisen."
Kdyz Ho Maria pomazala drahou masti a kdyz Jidas reptal, nad touto ztratou, Pan Jezis odpovedel: "Nech ji, ke dni pohrbu meho zachovala to." (Jan 12:7). Tedy muzeme smele prohlasit, ze Pan Jezis mel celou situaci pod kontrolou. Na Golgotu sel vedome a dobrovolne jako beranek jde k obeti. Jeho predposledni veta z krize je radostny vykrik: "Dokonano jest !" (Jan 19:30). Tim dokazuje, ze Jeho poslani i prace je uspesne ukoncena a nase vykoupeni je dokonano.
 
2. Smrt Pana Jezise byla za jine lidi.
On nezemrel za svuj hrich ani za nejaky zlocin. Kristus zil cisty a svaty zivot. Pan Jezis zemrel za hrichy tohoto sveta. Na Nej byly vlozeny hrichy vsech nas a skrze Jeho obet se nam dostalo spaseni.
Pry jeden muz mel sen,  ve kterem videl jak vojak nemilosrdne bicuje Pana Jezise, kdyz klesal pod tezkym krizem. Kdyz se rozhodl za vojakem jit a domluvit mu, aby to nedelal, hrozne se zdesil, protoze v krutem vojakovi uvidel sam sebe ! Ano, mily ctenari, tvuj a muj hrich Krista bicoval, kdyz On sel na Golgotu, aby se obetoval za nase vykoupeni.
 
3. Kristova smrt je postacitelna!
Nekdy chceme koupit urcitou vec, kterou potrebujeme, nebo ktera se nam libi, ale nemame dost penez. Rekneme dotycnemu prodavaci: "Dame vam za tuto vec vsechny penize, ktere zde mame." Jenze on se pousmeje a odpovi: "To vsak neni dost. To nestaci." Jak nas to potesi, Ze Pan Jezis dal za nase vykoupeni vse, co mel, kdyz dal sebe. Jsme vsak jeste vdecnejsi za to, ze Buh tuto obet` prijal za postacitelne vykupne. Dnes je tim pravym a jedinym zachrancem. (Jan 14:6). Pry kdyz pochovavali americkeho presidenta Abrahama Lincolna, po ceste ke hrbitovu stal velky zastup placiciho  lidu. Mezi nimi byla jedna cernoska, ktera mela na rukou maleho synka. Kdyz vezli rakev kolem, tato matka rekla svemu synu: "Jimmy, podivej se pozorne na tuto rakev. Tento muz zemrel proto, aby tu mohl zit svobodne!
Mila duse, podivej se znovu na Golgotu a na Pana Jezise Krista, jak tam umiral v bolesti a potupe. Nikdy nezapomen, ze On zemrel proto, abys ty zila svobodne, aby ses zbavila na veky otroctvi hrichu a smrti. Proto prorok Izaias 53:5 rekl: "Jenze On (Jezis) byl proklan pro nasi nevernost, zmucen pro nasi nepravost. Trestani snasel pro nas pokoj, Jeho jizvami jsme uzdraveni." Apostol Petr dodava: "On (Jezis) sam vynesl na sobe nase hrichy na drevo (na kriz). To proto, abychom byli mrtvi hrichu a zili spravedlive. Jeho krvavymi ranami jsme uzdraveni." (1 Petr 2:24).
Mily ctenari, doufam, ze kdyz jsi Krista za sveho osobniho Spasitele prijal, ze Mu budes denne, verne a pokorne slouzit a to s vdecnosti. Jestlize jsi Ho jeste neprijal, ze sve rozhodnuti ucinis nyni, protoze Pan Jezis pravi: "Ano, skutecne, rikam vam: Kdo slysi me slovo a veri tomu, ktery me poslal, ma vecny zivot a nepodleha soudu, ale predesel uz ze smrti do zivota." (Jan 5:24).