27. května 2015

Jistota spásy

laska.jpg

" Mohu byt spasen ze svych  hrichu? A jestlize dojdu spaseni, co se stane, kdyz znovu zhresim? Prijdu o sve spaseni? "
Napadly vas nekdy tyto nebo podobne otazky? Vedeli jste, ze kazdy clovek se muze dozvedet, jak byt spasen, a pak si muze byt jist spasenim a vecnou jistotou? Ano! Hned ted` se muzete dozvedet, jak byt spasen pro vecnost. Chcete to vedet? Dobre! Tady je navod.
Bible rika, ze jsme od narozeni vsichni hrisniky, a ze skutecne potrebujeme byt spaseni ( Rimanum 5.12). Potrebujeme spaseni! Je tu ale jeden problem  - nemuzeme se spasit sami. A nikdo jiny nas nemuze spasit, protoze podobne jako my, je hrisnik a potrebuje spaseni (Rimanum 3.10). Jsou ve stejne neprijemne situaci jako vy a ja! Ale spaseni je mozne a dostupne, protoze Buh poskytl prostredky, jak hrisnika spasit. Jak je to mozne? Jezis Kristus, ktery neni jen Synem  Bozim, ale take je samotnym Buhem (Jan 20.28) zaplatil za nase hrichy, kdyz prolil svoji krev a zemrel na krizi Golgoty (Jan 19.1-30). Jezis Kristus totiz opustil nebeskou blazenost a vzal na sebe lidskou podobu, aby mohl zemrit na Golgote pro hrisneho cloveka. Zustal Bohem, ale stal se Bozim clovekem. I kdyz Jezis Kristus na sebe vzal lidske telo, nebyl hrisnik a nikdy zadne hrichy nespachal. Byl v celkovem smyslu slova bez hrichu a jako takovy mohl zaplatit nas dluh hrichu (1.Petr 2.21-24). Proto kdyz byl ukrizovan na krizi, byl nas dluh hrichu pripsan k jeho tizi, i kdyz sam hrisnikem nebyl. Kdyz Jezis Kristus prolil svoji nevinnou krev a zemrel, zaplatil v plne vysi nas dluh (1.Jan 2.2). O tri dny pozdeji vstal z hrobu a dnes je v nebi (Zidum 10.14). Kdyz se clovek dostane v prubehu zivota do stadia, kdy uzna, ze je hrisnik na ceste do vecnosti bez Krista, do pekla Satanova, kdyz se kaje ze svych hrichu a pozada Boha o odpusteni a pozve Jezise Krista do sveho srdce, aby ho spasil, pak je mu odpusteno a je spasen. V tom okamziku se znovu narodi - jde o duchovni zrozeni. A toto spaseni  od Boha je vecne - nikde nekonci - z zadneho duvodu. Uvazujte o techto versich z Boziho Slova: Rimanum 10.9,13 Jan 6.37, 1.Jan 5.11-13. Tyto verse, stejne jako vsechny ostatni verse o spaseni neuci, kdyz uvazujeme jejich teologicky a biblicky kontext, ze clovek muze ztratit spaseni nebo ze by clovek musel neco delat nebo naopak neco nesmel, jinak ze by prisel o spaseni.
Jakmile Buh cloveka spasi, je to na veky !
Ale co kdyz zhresite znovu, znamena to, prijdete o spaseni? Odpoved je NE ! Vyse uvedene verse dokazuju, ze spaseni je vecne, ale ze nemate povoleni delat si, co chcete (Rimanum 6.1,2). Jako krestan mame zodpovednost zit tak, abychom delali cest a slavu nasemu Spasiteli (Galatskym 2.20). Jakmile hresime, narusujeme bratrstvi s nasim nebeskym Otcem, ale spaseni nam zustane. V okamziku, kdy si uvedomime, ze jsme zhresili, potrebujeme se z toho vyznat Bohu a On nam to odpusti a nase bratrstvi bude obnoveno (1.Jan 1.9,1. Jan 2.1 v reci krestanum) .
Jestlize jste nikdy nebyli spaseni, to znamena, neprijali jste Jezise Krista jako osobniho Spasitele, je treba, abyste to udelali dnes - hned ted - nez bude pozde na celou vecnost  (2.Korintskym 6.2). Hledejte tedy dobrou, nezavislou, zakladni, Bibli verici a Bibli kazajici  krestanske sdruzeni. Chod'te do ni pravidelne, abyste dostali duchovni potravu Boziho Slova, coz vam  pomuze duchovne rust. Pokud jste prijali Jezise jako sveho Spasitele, zijete pro Nej? Dokazuje to vas zivot?
BIBLE
Rimanum 5 :12 Skrze jednoho cloveka totiz vesel do sveta hrich a skrze hrich smrt; a tak smrt zasahla vsechny, protoze vsichni zhresili.
Jan 3:16-18  Vždyť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby každý, kdo v něho uvěří, unikl záhubě a získal věčný život. Bůh svého Syna neposlal proto, aby svět odsoudil, ale zachránil.Kdo v něho věří, unikne odsouzení. Kdo však v něho nevěří, odsuzuje sám sebe, protože odmítá milost nabízenou samým Bohem.
Skutky 16:31 Řekli mu: "Bůh je Ježíš Kristus, v něho uvěř a budeš zachráněn s celou rodinou."
1 Jan 5:13  To je smysl mého dopisu, abyste měli jistotu, že věříte-li v Božího Syna, máte věčný život.
Skutky 2:21 Jenom ten, kdo ho uznává svým Pánem, bude zachráněn.
Skutky 15:10-11 Proč chcete být moudřejší než sám Bůh a předělávat je na židy? Vždyť je to zbytečné břemeno, které jsme my, ani naši předkové nemohli unést. I my jsme uvěřili, že nebudeme zachráněni pro svoje židovství, ale pro lásku Pána Ježíše Krista. A v tom jsou nám plně rovni."
Rimanum 10: 9-13  Jestliže tedy Krista vyznáváš jako Pána a opravdu věříš, že jej Bůh vzkřísil z mrtvých, jsi zachráněn. Kdo věří, ten je před Bohem spravedlivý, a jako takový, hlásí-li se k tomu veřejně, je u něho v milosti. Bible přece říká: Kdo mu uvěří, nebude zklamán. A v tom není rozdíl mezi židem a jinověrcem. Všichni mají jednoho a téhož Pána, a ten je stejně štědrý ke všem, kdo se k němu obracejí. Je přece psáno, že každý, kdo ho bude vzývat, bude zachráněnKaždý!