27. května 2015

Je Marie matkou Bozi?

panna_marie.jpg



Je Marie matkou Bozi?

Matka Boha? Buh nema zadnou matku, protoze Buh nema zadny pocatek, ale je vecny. Dokonce je i mnoho tech, kteri nejsou katolici, ale prijali a pouzivaji titul "matka bozi", bez ohledu na to jak zavazneho omylu se dopousti. Nanestesti Rimsko Katolicke vyznani nebere tento titul jenom doslovne, ba primo predstavuje jejich doktrinu.
Rimsko katolicka doktrina
"Marie je v pravde matkou Bozi, protoze Jezis Kristus je druhou Bozi osobou nejsvetejsi trojice a je rovnocenny Bohu otci a Duch svatemu, je tedy Buh."
Fales teto doktriny
Na stejnerovni teto uvahy bychom mohli rici, ze Sv.Anna je kmotrou Boha, protoze je pry babickou tzv.lidske prirozenosti, ktera je tak sjednocena v Bozi prirozenosti Panu Jezisi Kristu. Stejne tak James , bratr naseho Pana by musel byt "bratrem Boha", a David by potom musel byt "predchudcem Boha".
Tento druh uvahy nema zadne hranice. Pokud pripustime, ze Otec, Syn a Duch Svaty predstavuji jednoho Boha, pak dojdeme k zaveru, ze pokud je Marie matkou Bozi, pak musi byt i matkou nejsvetejsi trojice. To znamena, ze by se stala matkou vlastniho stvoritele!
I male dite vidi jak absurdni je tato doktrina. Tato doktrina je pohanskeho puvodu a je vlastne neuveritelnym rouhanim toho, co je Svate a Bozi.
Dokonce papez Sixtus V. roku 1587oficialne uznal Marii s titulem "matka stvoritele". Katolici i dnes se modli k Marii co by matce Stvoritele v tzv. "Litanii k pane Marii".
Historie teto katolicke doktriny
Titul matky Bozi lze datovat z obdobi ctvrteho stoleti, ale doktrinou se stava az v patem stoleti. Velikym protagonistou tzv. Boziho materstvi Marie byl "bezcharakterni" biskup Egypta - Cyril, ktery byl vsak okamzite zavrzen (pro jeho novou modlarskou doktrinu) nejuznavanejsim biskupem tohoto obdobi, Nestoriusem, patriarchou Konstantinopole (dnesni Istambul). Za Efezskeho konsilu (5.stoleti) byl s konecnou platnosti uznan titul "matka bozi" a cela tato rozporuplna zalezitost skoncila vitezstvim na strane Cyrila, ktery pouzil vsemoznych intrik proti Nestoriusovi.
Na jmeno Cyrila je pomatovano pri msi svate vzdy 9.unora, kde je nazyvan "nepremozitelnym sampionem tzv. Boziho materstvi nejsvetejsi pany Marie". Jmeno Nestorius, se stalo nesmrtelnym sympolem vsech jeho stoupencu, kteri zalozily stejnojmennou sektu na vychode , a kteri az do dnes predstavuji svedectvi puvodu doktriny tzv. Matky Bozi z obdobi ctvrteho a pateho stoleti.
Puvod pohanstvi
Cela staleti predtim, nez k nam prisel Kristus, pohane uctivali "matku bozi", ktera chovala ve sve naruci "ditko bozi". Zdrojem tohoto uctivani se stala egyptska panna Isis, ktera ve sve naruci chovala maleho "boha slunce" Horuse a ktera nabyla takove popularity, ze vytlacila samotneho "otce bohu" Seba ze stredu pozornosti.
Uctivani "matky bozi" se tak rozsirilo z Egypta do Rima.
Jakmile byla Marie prohlasena za matku, bozi a kralovnu nebes (mesice), byly jeji sochy (Isis) preneseny z prazdnych pohanskych svatyn do Rima a to beze zmeny s tim, ze se prejmenovaly na "krestanskou pannu".
Metropolitni muzeum v New Yorku, Univerzitni muzeum v Pennsylvanii jsou svedky puvodu pohanske ery tim, ze obe vystavuji sochy "madony s ditetem", ktere jsou totozne s Rimsko-katolickou "matkou bozi".
Rimsky projekt
Se zamerem zmarit uplnost Kristova vykoupeni a spasy pro nas hrisniky, bylo zavedeno uctivani tzv. lidske "prostrednice". Mnoho mnichu te doby se snizilo k rouhavemu uvazovani o tom, ze Duch svaty nemohl zastinit Marii bez jejiho svoleni, protoze by tu ve sve podstate doslo k jejimu znasilneni. Tedy, Bozi vule zavisi na vuli Marie!
Tomas Akvinsky, nejvetsi genius rimske sofistiky, byl vyznavacem a ucitelem stejneho rouhani, zvlaste pak vykoupeni lidstva, ktere zaviselo na pozitivnim rozhodnuti Marie v otazce poceti Pana Jezise Krista.
Titul "matka bozi" postupne prerostl v titul "prostrednice", ktera udeluje veskere bozi milosrdenstvi a ktera je kralovnou nebes a na jejiz rozhodnuti musi vsichni uposlechnout, vcetne samotneho Boha.
Uceni podle Pisma svateho
Slovo "theotokos" neni obsazeno ani v Bibli, ani v knize Apokryf (ktera je soucasti katolicke verze Bible), dokonce ani v zadnych krestanskych rukopisech prvnich tri stoleti naseho letopoctu.
Jak je patrne z rimske kalendare, ktery zahrnoval krestanske svatky, nebyl jeho soucasti kult Marie az do Laodikejskeho koncilu ve 4.stoleti naseho letopoctu.
Vyznam kultu Marie predstavuje smesici zmatku a nejasnosti.
Biblicke odkazy na osobu Marie, coby matky Pana Jezise, jsou sporadicke a jsou nezbytnym doplnkem zivota Pana Jezise. Apostol Pavel se o Marii nezminuje ani jednou, prestoze pise svoji epistolu Rimanum. V evangeliu podle sv. Marka je Marie zminena pouze jednou, a to v souvislosti s nevericimi. Ostatni pasaze v souvislosi s Marii jsou odkazy, kde je oznacena jako: " matka Pana Jezise", ci "jeho matka". ani jednou zde nenajdeme titul (oznaceni) " matka bozi". Marie sama dobre vedela, ze je hrisnici a ze se bez Spasitele nemuze obejit, coz potvrdila tim, ze prinesla na ocisteni svych hrichu dve hrdlicky, jak narizoval Zakon, a prinesla Pana Jezise na obrezani.


marie_matka_jezise.jpg

Vzkaz od Jezisovi matky

V Janove evangeliu cteme o svatebni hostine v Kane. Zde Marie zduraznuje dulezitost Jezise, jejiho syna, a co zde Jezis rika. Zjisteni, ze uz nemaji vino, a ze ona nemuze v teto situaci nic udelat. Rekne o tom Jezisi, on je jediny ktery muze neco udelat. Marie pak da prikaz sluzebnikum, prikaz ktery by jsme meli i my vzit v uvahu:
" Matka rekla sluzebnikum: Udelejte, cokoli vam naridi." (Jan 2,5). Zde je jediny zaznam v Bibli, kde Marie dava prikaz, proto by jsme snad meli uposlechnou tento prikaz ...? Udelejte, cokoli Vam naridi."
Protoze nasim cilem je dostat se do nebe, podivejme se tedy do Bible a podivejme se co nam Marie rika; podivejme se co nam rika Jezis, a uposlechneme! 
Jezis nam rika ... On je ten jediny, kdo muze byt vas spasitel.
" Jesiz mu odpovedel: Ja jsem ta cesta, pravda a zivot. Nikdo neprichazi k Otci nez skrze mne." (Jan 14,6)
On nerekl ... duveruj svatym, papezovi, nebo jeho matce Marii, aby jsi byl spasen.
" V nikom jinem neni spaseni, neni pod nebem jineho, zjeveneho lidem, jimz bychom mohli byt spaseni. " (Skutky 4,12)
Jezis rekl ... Vira v neho, je to jedine, co te spasi. 
" Kdo veri s Syna, ma zivot vecny. Kdo Syna odmita, neuzri zivot, ale hnev Bozi na nem zustava. " (Jan 3,36).  
On nerekl .... musis konat obeti a dobre skutky pro spasu.
" Kdo se nevykazuje skutky, a veri v toho, ktery dava spravedlnost bezboznemu, tomu se vira pocita za spravedlnost. " (Rim.4,5).
Jezis rekl ... jediny zivot ktery ti dava, je vecny zivot.
" Amen, amen, pravim vam, kdo slysi me Slovo a veri tomu, ktery me poslal, MA zivot vecny a nepodleha soudu, ale presel jiz ze smrti do zivota." (Jan 5,24). 
On nerekl ... ze musime neco dodrzovat, aby jsme neztratili vecny zivot, spasu.
" A ja jim davam vecny zivot: Nezahynou naveky a nikdo je z me ruky nevytrhne." (Jan 10,28).   
Jezis rekl ... Bozi slovo, je jedina autorita, kterou se ridime:
" Kdo me odmita a neprijima moje slova, ma, kdo by je soudil: Slovo, ktere jsem mluvil, to jej bude soudit v posledni den." (Jan 12,48).
On nerekl ... tradice nebo lidske zakony jsou Jeho slovo.
"Marna je zboznost, kterou mne cti, ucice naukam, jez jsou jen prikazy lidskymi." " Tak rusite Bozi slovo svou tradici, kterou pestujete. A takovych podobnych veci cinite mnoho." (Marek  7, 7 -13).
Muzes prave ted byt spasen a 100% si byt jisty, ze MAS vecny zivot, kdyz das svoji celou viru v Jezise Krista, a prestanes se spolehat na sebe, cirkev, svatosti, tradici, nebo neco dalsiho co te spasilo, nebo ti pomohlo k falesnemu spaseni.
Jezis Kristus  je Spasitel! 
Veris, ze te mu muse spasit, nebo ne ?
" Toto pisi vam, kteri verite ve jmeno Syna Boziho, abyste vedeli, ze mate vecny zivot." (1.Jan 5,13).
V ten okamzik, kdy osobne prijmes Jezise Krista za sveho osobniho Spasitele a Pana , v ten okamzik jsi naveky spasen !
Jake je tve rozhodnuti ?
:)  
Vybral jsem si verit tomu, co rika Jezis.
Ano, vim ze jsem hrisnik, a uvedomuji si, ze Jezis Kristus udela pro mne, to co rekl. Duveruji Jemu, On je muj Spasitel.
" Kazdy, kdo vzyva jmeno Pane, bude spasen." (Rimanum 10,13)
:(
Nebo nesouhlasis, a zda se ti ze tento traktat je proti katolikum ?
Priteli, duvod, ze mas moznost cist  tento clanek  je, ze te mame radi a neprejeme si, aby jsi zkoncil v pekle, az zemres.
Kdyz si myslis, ze tento clanek napada katoliky, pak radsi zapremyslej, cemu vlastne veris !  
Kdokoliv odmitne Jezise Krista a Jeho cestu Spasy, vlastne tvrdi, ze je proti Bohu.
" Kdo neni se mnou, je proti Mne." (Matous 12,30). 
JEZIS TE MA RAD, ON ZARIDIL VSTUP DO NEBE.

papez_marie.jpg