27. května 2015

Jsou Mormoni krestane?

Mormoni a Krestanstvi
mormoni.jpg

"Ja jsem ta cesta, pravda i zivot (rekl Jezis ). Nikdo neprichazi k Otci nez skrze mne." (Jan 14,6)

"Strezte se lzivych proroku, kteri k vam prichazi v rouchu ovcim, ale uvnitr jsou dravi vlci." (Matous 7,15)

"Jine evangelium ovsem neni; jsou jen nekteri lide, kteri vas zneklidnuji a chteji evangelium Kristovo obratit v pravy opak. Ale i kdybychom my nebo sam andel z nebe prisel hlasat jine evangelium nez to, ktere jsme vam zvestovali, budiz proklet !" (Galatskym 1,7-8)

"Prijde-li nekdo k vam a neprinasi toto uceni, neprijimejte ho do domu a nevitejte ho, kdo ho vita, ma ucast na jeho zlych skutcich." (2.list Januv 10 a 11)

V teto uvaze se podivame na vznik a uceni mormonu. Vsechno budeme porovnavat s krestanstvim ve svetle Boziho Slova. Hned na zacatku chci poznamenat, ze nepisi tento traktat, abych odsoudil mormonske nabozenstvi. Chci pouze verici informovat, kdy a kde se mormoni zrodili a v co veri. Doufam, ze to bude napomocny traktat pro verici, podobne jako "Jehovovi svedci a krestanstvi." Verim ze poslouzi ik tomu, jam maji verici obhajovat svoji viru v Trojjedineho a Vecneho Boha Otce, Syna i Dicha svateho.

Pisi nasledujici radky s pokorou  a uprimnou modlitbou, abych odhalil uceni mormonu ve svetle Bible. Doporucuji vsem ctenarum, aby tento traktat cetli s otevrenou mysli, s otevrenym srdcem, ale hlavne s otevrenou Bibli, a pak  si udelali svuj zaver o tom, kdo ma pravdu. Po pozornem porovnani Pisma svateho s ucenim mormonu brzo uvidite, jak velky je rozdil mezi vericimi v Jezise Krista a mormony. Mormoni nejsou krestane, trebaze si rikaji "Cirkev Jezise Krista svatych poslednich dnu" (v anglickem originale The Church of Jesus Christ of Latter day Saints  /  LDS).

Slysel jsem o jedne tovarne, ktera vyrabi ruzne potravinarske vyrobky. Jednoho dne si reditel svolal vsechny prodavace a rekl jim: "Musite neco delat, abychom ziskali vice zakazniku a prodali vetsi mnozstvi zbozi! Dame do televize, radia a novin velike reklamy a nase zbozi dame do vetsich barevnych krabic, aby to lidi lakalo." Kdyz se jeden z prodavacu opovazil zeptat, zda do tech krabic daji take vetsi mnozstvi zbozi, uslysel hrubou odpoved rozzlobeneho redilele: "Co je to za otazku? Na ci strane jsi? My pouze chceme udelat lakavejsi krabici a presvedcujici reklamy. To prece musi stacit k ziskani vetsiho poctu zakazniku."

Podobnym zpusobem mormoni posilaji dobre vyskolene agenty a ucitele, aby lidem nabizeli nove nabozenstvi. Na vse udelali lakave a trpytive krabice, ktere jsou plne polopravd, lzi a jedu. Studujte je pozorne a brzo uvidite, ze se jedna o drave vlky v ovci kuzi. Poznate, ze neuznavaji Pana Jezise  jako Boha a jedineho Spasitele. Tvrdi, ze spaseni neni z pouhe Bozi milosti, jak nas jasne uci Bible, ktera pravi: "Milosti tedy jste spaseni skrze viru. Spaseni neni z vas, je to Bozi dar; neni z vasich skutku, takze se nikdo nemuze chlubit." (Efezskym 2,8 a 9). Mormoni uci, ze lide najdou spaseni skrze viru v Boha a konanim dobrych skutku. Ale zduraznuji hlavne krest ponorenim v mormonskem chramu a dodrzovani mormonske doktriny. Mormoni veri a uci, ze pouze oni jsou pravymi prostredniky mezi Bohem a clovekem. Mimo  mormonske cirkve zadny clovek spaseni jinde nenajde. Jenze Bible uci neco jineho, kdyz rika: "Je totiz jeden Buh a jeden prostrednik mezi Bohem a lidmi, clovek Kristus Jezis." (1.Timoteovi 2,5). Vsimneme si, drazi ctenari, ze prostrednikem mezi Bohem a lidmi je pouze Pan Jezis a nikoliv Josef Smith ani mormonska nebo kterakoliv jina cirkev !
Apostol Pavel rika o spaseni toto: " On (Buh) nas zachranil ne pro spravedlive skutky, ktere my jsme konali, nybrz ze sveho slitovani; zachranil nas obmytim, jimz jsme se znovu zrodili k novemu zivotu skrze Ducha svateho." (Titus 3,5). Vsimneme si, drazi ctenari, ze clovek dochazi spasy z pouhe Bozi milosti skrze Pana Jezise Krista. Nic vic! (ctete jeste Jan 3,16 - 18 a Jan 5,24).

I. Vznik Mormonu

Mormoni, jako mnoho jinych nabozenskych skupin, se zrodili ve Spojenych Statech Americkych. Jejich zakladatelem byl Josef Smith, ktery se narodil 23. prosince 1805 v Sharon, Vermont . Kdyz mu bylo 12 let, prestehoval se s rodinou do statu New York.
V roce 1830 Josef Smith oficialne zalozil mormonske nabozenstvi. Hlavni duvod byl ten, ze pochyboval o vsech krestanskych cirkvich, protoze v tehdejsi dobe mezi ruznymi krestanskymi denominacemi panovala neshoda. Kdyz se pry Josef Smith pri uprimne modlitbe Pana Boha ptal, do ktere denominace ma vstoupit a ktera je ta spravna, Pan Buh mu pry odpovedel, ze ani jedna. S velikym durazem mu Pan Buh oznamil, ze uceni vsech krestanskych cirkvi je Bohu ohavne.
Pri cteni bible zjistil, ze muze osobne Pana Boha prosit o moudrost.
Jakub 1, 5:
" Ma-li kdo z vas nedostatek moudrosti, at prosi Bohaq, ktery dava vsem bez vyhrad a bez vycitek, a bude mu dana."
Josef Smith  za tuto moudrost prosil a mel ji obdrzet. Kratce potom byl osvicen mimoradnym svetlem a uslysel bozi hlas, ktery ho povolal za proroka narodu a za zakladatele ciste a spasitelne cirkve. To se stalo 21. zari 1823. V poslusnosti Bozi, Josef Smith novou cirkev oficialne zalozil v utery 6. dubna 1830. Pojmenoval ji "Cirkev Jezise Krista svatych poslednich dnu." V ten cas se stal Josef Smith starsim cirkve a obdrzel tak zvanou autoritu Nejvyssiho kneze.

Pozdeji mel Josef Smith nekolik zahadnych zjeveni. Nejznamejsi a nejhlavnejsi bylo to, ze mu pry Buh zjevil, kde lezi zlate desky, ktere byly zakopany a skryty od roku 420 po Kristu, v kopci Cumorah, pobliz Palmyra, ve state New York. Smith toto "zahadne Bozi zjeveni" obdrzel 21. zari 1823 prostrednictvim andela Moroni. Na druhy den zlate desky nasel, ale andel Moroni mu nedovolil, aby je vzal. Po ctyrlete zkousce a cekani - 22. zari 1827 Smith obdrzel od Pana Boha svoleni, aby zlate desky vykopal. Se zlatymi deskami mel Smith jeste najit mimoradne bryle, ktere mu pomohly zahadne desky prelozil. Tyto zazracne bryle pojmenoval "Urim a Tumim".
Takove posvatne losy nosil Aron a knezi  izraelsti. (2.Mojzisova 28,30). S pomoci Boziho osviceni a prostrednictvim "Urim a Tumim", Josef Smith ihned zacal desky prekladat. Delal to tak, ze sam byl skryt za zaclonou, odkud preklad diktoval - nejdrive Martinovi Harrisovi a pozdeji Oliverovi Cowderymu. Takto se zrodila kniha Mormon, ktera ma 15 knih. Knihy se v anglickem zneni jmenuji: Prvni a Druha kniha Nephi. Pak je Jacob, Enos, Jarom, Omni, slova Mormon, Mosiah, Alma, Helaman, Treti a Ctvrta kniha Nephi. Pak nasleduji knihy: Mormon, Ether a Moroni. Prvni vydani teto knihy (ktera je novou mormonskou bibli) vyslo 26. brezna 1830. Pismo na zlatych deskach melo byt podobne staremu pismu egyptskemu. Jenze preklad a styl, jakym je kniha Mormon psana, je blize anglicke bibli "King James" z roku 1611. Tato "svata kniha Mormon" je jim v mnoha pripadech prednejsi nez bible. Je zajimave i to, ze zlate desky nikdo jiny nez Josef Smith nevidel, protoze jakmile desky byly prelozeny do anglictiny, andel Moroni je  i se zahadnymi brylemi skryl. Dodnes nikdo nevi, kam je andel schoval.

Roku 1831 mel Josef Smith videni, aby odesel ze statu New York a sel zalozit Novy Sion. Smith Boha poslechl a odesel do Kirtland, Ohio. V te dobe uz mel asi 1600 nasledovniku. Ti se prestehovali do statu Missouri, kde zalozili sidliste "Novy Sion". Jenze v roce 1839 byli z Missouri vyhnani. Hlavni duvod, ze se tak stalo, byl, ze se mnozi dopousteli kradezi, podvodu a mnohozenstvi.

Smith svou skupinu vernych prestehoval do statu Illinois. Zde byli opet odvineni z kradezi, podvodu a mnohozenstvi. Smith mel az 50 manzelek! V Illinois byl Josef Smith se svym bratrem uveznen. Nez byli predvedeni pred soud, obcane vezeni obklopili, aby Smitha zbicovali. 27. cervna 1844 nekdo Josefa Smitha i jeho bratra Hyruma zastrelil. Josef Smith o sobe tvrdil, ze je z pokoleni Efraima, ktere je jednim ze dvanacti izraelskych pokoleni. Dokonce o sobe tvrdil, ze Mojzis a Elias mu posluhovali. Nerekl vsak kdy, ani kde.

Smith po sobe zanechal nekolik spisu. Tim  nejznamejsim je kniha "Perla velke ceny". V teto knize , stejne jako v jinych spisech, Smith popisuje ruzna zjeveni, ktera mel. Jednim z nejzahadnejsim zjeveni, ktere Smith mel, bylo to, ze muz muze mit vice nez jednu zenu. (O mnohozenstvi se zminim pozdeji.) Dnesni mormoni povazuji Smithovy knihy za inspirovane a svate a mnozi je povazuji za dulezitejsi nezli je bible.
Po Smithove smrti se vedoucim mormonu stal Bringham Young. Protoze mormoni byli vsude nenavideni a pronasledovani, Young se ze svymi nasledovniky prestehoval do noveho mista, ktere je dnes zname jako stat Utah. To bylo v cervenci 1847, kdy tato poust patrila Mexiku.
Je nutne poznamenat, ze mormoni jsou snazivi lide a svou viru berou velice vazne. Nepiji alkoholicke napoje ani nekouri. Navic nepiji kavu, caj, kakao ani jine napoje , ktere obsahuji kofein. Pro svou viru trpeli posmech i pronasledovani. Proto se prestehovali na dalsi misto, kde byly lesy, mocaly a poust, aby byli daleko od civilizace a aby meli nabozenskou svobodu.
Young byl prisny a tvrdy vudce. Mel 25 zen. Jeho devatenacta manzelka Elisa o tom napsala knihu pod nazvem: " Manzelka cislo 19". V ni popisuje mormonsky raj  a utrpeni techto zotrocenych manzelek. Nutno jeste poznamenat, ze po Smithove smrti se mormoni rozdelili na dva tabory . Jedna skupina odesla s Youngem do Utah. Druha skupina zustala ve statu Missouri. Jejich vudcem byl Smithuv syn. Tato skupina tvrdila, ze jediny, Bohem vyvoleny vudce mormonu, musi pochazet ze Smithovy rodiny. Pry tato skupina pozdeji zavrhla mnohozenstvi, kdezto nasledovnici Younga praktizuji mnohozenstvi dodnes.
Mormonske uceni schvaluje a doporucuje, aby kazdy muz mel co nejvice zen i deti. To samozrejme delaji potajmu. Sam jsem slysel svedectvi nekterych z techto lidi, jak verejne o tom vypraveli v televizi (a to s velikou hrdosti!), ze dodnes dodrzuji mnohozenstvi.
Americti mormoni jsou dnes znami i tim, ze maji ohromny chram ve meste Salt Lake, Utah  a veliky pevecky sbor, ktery casto miva v televizi hudebni programy. Do tohoto chramu, stejne jako do jinych mormonskych chramu, neclenove nesmeji vstoupit, aby chram neposkvrnili.
To nejhlavnejsi, o cem se chci jeste zminit, je jejich rozsahla misijni prace. Kazdy mormon se hrde hlasi k tomu, ze sve organizaci da dva roky sluzby, aby bud v nekterem state, nebo i v cizine, bezplatne slouzil a svedcil o sve vire. Samozrejme ze tato obetavost prinasi ovoce. Mnoho neinformovanych lidi se k nim obraci. Je vsak nutne poznamenat, ze mormoni nechodivaji zpravidla za nevericimi lidmi. Snazi se ziskat a na svou viru obratit takove lidi, kteri jsou verici, avsak neznaji Bibli, jsou nevedomi a duchovne nevyspeli. Takovi, kteri svoji viru neberou vazne, se vetsinou stavaji obeti mormonu, jehovistu a jinych nabozenskych skupin. Osobne jsem s nimi nekolikrat hovoril. At to byli muzi nebo zeny, vzdycky byli slusne obleceni a pokazde byli ve dvojicich.

II. Uceni mormonu

1. Uvedomme si ze mormonismus se zrodil a stavi na techto trech tvrzenich:

Josef Smith je pokladan za noveho proroka a ucitele.
Skrze zlate desky je dano nove uceni.
Mormoni se stali novou, jedinou a pravou cirkvi.
Mormoni nejsou cirkvi krestanskou! Nehlasaji toho sameho Krista, ktereho kazi krestane. U mormonu Bible neni  konecnou autoritou. Jejich autoritou je kniha Mormon a nekolik jinych knih, ktere napsali Josef Smith a Brigham Young. Proto at nas nasledujici napomenuti varuje pred touto skupinou, jejichz ucitele jsou dravi vlci v ovci kuzi.

Pan Jezis o takovych ucitelich rika: " Strezte se lzivych proroku, kteri k vam prichazi v rouchu ovcim, ale uvnitr jsou dravi vlci." (Matous 7,15). Apostol Pavel pise Galatskym 1,6 - 8: " Divim se, ze se od toho, ktery vas povolal milosti Kristovou, tak rychle odvracite k jinemu evangeliu. Jine evangelium ovsem neni; jsou jen nekteri lide , kteri vas zneklidnuji aq chteji evangelium Kristovo obratit v pravy opak. Ale i kdybychom my nebo sam andel z nebe prisli hlasat jine evangelium nez to, ktere jsme vam zvestovali, budiz proklet!

Proto, kdo nehlasa Kristovo  evangelium , neni krestan.

2. Mormoni uci, ze do Ameriky se nekdo kolem roku 2000 pred Kristem prestehovala skupina lidi. To se pry stalo hned po rosdeleni jazyku u Babelske veze. (1. Mojzisova 11,1 - 9). Tato skupina se mela jmenovat Jaredites. Ti vystaveli ruzna mesta a pyramidy na americkem kontinentu. Druha skupina imigrantu prisla az roku 600 pred Kristem. Jejich vudce byl Lehi. Mel byt zidovskym prorokem a potomkem starozakonneho Josefa. Jeho syn Laman byl pro neposlusnost Bohem proklet. Z Lamana pochazi americti Indiani. Druhy syn Nephti byl poslusny syn. Pry v roce 34 po Kristu Pan Jezis prisel a osbne ucil tyto lidi v Americe o Bohu, o vire a krtu. Roku 420 po Kristu, Laman porazil Nephtiho v boji u kopce Cumorah. V ten cas andel Moroni uschoval zlate desky v tomto kopci, ktere pozdeji Josef Smith objevil. Proto je Smith povazovan za proroka a zakladatele "prave cirkve" na teto zemi.

Jenze podle meho nazoru hned toto je prvni bludarstvi, protoze je k Bibli pridavano lidske uceni. Pismo Svate nas varuje, abychom k Bibli nic nepridavali: " Ja dosvedcuji kazdemu, kdo slysi slova proroctvi teto knihy: Kdo k ni neco prida, tomu prida Buh ran popsanych v teto knize." (Zleveni 22,18).

3. BUH. Mormoni uci , ze Buh neni Duch a ze ma viditelne, hmotne telo. Pry Buh Otec je pouze oslaveny clovek, ktery bydlel na teto zemi podobne jako zde pozdeji v tele byl Jezis Kristus. Mormonismus uci, ze Adam je nejvyssi Buh, Stvoritel tohoto sveta a jediny Buh, ktereho mame ctit. Kdyz pry Adam prisel na tento svet, vzal si sebou Evu, jednu ze svych mnoha zen. Podle tohoto uceni Adam je vlastne archandel Michael, ktery prisel v lidskem tele zorganizovat tento svet. Mormoni uci, ze Adam je Otec lidskeho pokoleni, a On je i nas Otec a Buh. Brozi kralovstvi je mormonske knezstvo, ktere ma autoritu rozhodovat za Boha.

My vsak cteme  u Jana 4,24 toto: " Buh je Duch a ti, kdo ho uctivaji , maji tak cinit v Duchu a v pravde." " Poslouchejte me ... Ja, ja jsem ten prvni, ja jsem i posledni." (Izaias 48,12). A u Izaiase 44,6 cteme: " Toto pravi Hospodin, kral Izraele, jeho vykupitele, Hospodin zastupu: " Ja jsem prvni i posledni, krome mne zadneho Boha neni."

4. Dale mormoni uci, ze Buh neni Bohem jedinym. Pry mame mnoho bohu. Polyteismus (mnohozenstvi) je je pohanske uceni a nikoliv biblicke zjeveni. Mormoni dokonce uci, ze i oni (lide) jsou bohove. Smith jednou napsal: " Buh jednou byl takovy, jaci jsme my nyni a je pouze oslavenym (povysenym) clovekem." Jinde rekl:" Buh Otec mel fyzicke a viditelne telo jako je nase telo..." Mormoni vlastene uci, ze Buh byl jednou clovekem a dnes je pouze oslavenym clovekem. My vsak vime, ze Buh je Vecny, Vsemohouci a Vsevedouci, kteremu neni nikde rovneho.

5. Mormoni neuznavaji Jezisovo Bozstvi a popiraji Bozi Trojici. Podle jejich uceni Pan Jezis je oslaveny clovek a nikoli vecny a dokoneli Buh. Pry kazdy mormon jednou bude rovny Kristu v moci i ve slave. Rikaji, ze Jezisovo narozeni neni z ciste Panny Marie a Ducha svateho. Pry Marie mela skutecny pohlavni pomer se vzkrisenym Adamem - bohem. Mormoni dokonce uci, ze Pan Jezis mel aspon tri manzelky, Marii Magdalenu, Marii a Martu, setry Lazara, z Betanie. Navic, pry svatba v Kane Galilejske, na ktere Pan Jezis promenil vodu ve vino, byla Jeho svatba , kdyz se zenil s Marii a Martou. (Ctete Jan 2,1-12).  Pan Jezis pry mel deti a Josef Smith je primy potomek Kristuv.

Kdezto Bible o narozeni Pana Jezise rika neco jineho. Cteme, ze kdyz andel Bozi prisel k panne Marii a oznamil ji, ze se stane matkou Vykupitele sveta, rekl ji: " Neboj se, Marie, vzdyt jsi nalezla milost u Boha. Hle, pocnes a porodis syna a das mu jmeno Jezis. Ten bude veliky a bude nazvan synem Nejvyssiho a Pan Buh mu da trun jeho otce Davida." (Lukas 2,30 - 32). Kdyz panna Marie nad tim uvazovala, jak se to muze stat,   kdyz jeste zadny pomer s muzem nemela, Bozi andel ji odpovedel: " Sestoupi na tebe Duch Svaty a moc Nejvyssiho te zastini; proto i tve dite bide svate a bude nazvano Syn Bozi." (Lukas 1,35).

6. Duch svaty podle mormonu je neosobni moc a Bozi podstata. Pan Jezis jasne rika: " Ja pozadam Otce a on vam da jineho Primluvce, aby byl s vami na veky. Ducha pravdy, ktereho svet nemuze prijmout, ponevadz ho nevidi ani nezna ..." (Jan 14,16 a 17)

Vidime dale, ze Duch svaty jako skutecne ziva osoba, mluvi a svedci. Opet cteme u Jana 15,26: " Az prijde Primluvce, ktereho vam poslu od Otce, Duch pravdy, jenz od Otce vychazi, ten o mne vyda svedectvi." Dale cteme, ze az Duch svaty prijde na svet, ukaze svetu, v cem je hrich , spravedlnost a soud. (Jan 16,8). Jinde rika Pan Jezis, ze  "az prijde Duch svaty, ktereho posle Otec ve jmenu mem, ten vas nauci vsemu a pripomene vsecko, co jsem vam rekl." (Jan 14,26). Neosobni moc nikoho neuci, nic nikomu nepripomina, proto neosobni moc nemluvi.

7. Pokud se jedna o spravnou cirkev, mormoni tvrdi, ze pouze oni jsou tou pravou a jedinou cistou cirkvi ziveho Boha na teto zemi. Podle mormonu vsechna ostatni nabozenstvi hlasaji falesne evangelium a jsou pod Bozi kladbou. Podle uceni Josefa Smitha mimo mormonske cirkve lide nikde spaseni nenajdou. K tomuto zaveru dosel, kdyz usiloval vstoupit do jedne z krestanskych cirkvi. Buh mu pry zjevil, ze zadna krestanska cirkev do te doby neni prava. Proto si mel Buh povolat Josefa Smitha, aby zalozil cistou, jedinou a spasyplnou cirkev.

Na nestesti podobna prohlaseni o sobe dnes cini i jina nabozenstvi a jine cirkve.

8. NEBE. Mormoni neveri v peklo. Uci, ze vsichni lide budou spaseni a budou v jedne casti nebe. Ti, kteri nemeli moznost dostat se do te prave cirkve, rozumi se do mormonske organizace, ti budou v te "pozemske casti" nebe. V te druhe casti (anglicky "telestial heaven" ) budou vlazni mormoni. V te nejslavnejsi casti nebe, ve tretim a svatem miste ("celestial heaven") budou ti nejvernejsisynove a dcery mormonske viry, kteri dodrzovali a plnili vsechny pozadavky podle uceni Josefa Schitha.

9. Mormoni maji 12 starsich jako Pan Jezis mel 12 apostolu. Dale maji knezstvo podle Aronskeho radu. Toto knezstvo se stara o pozemske veci. Navic maji jeste knezstvo podle radu Melchisedechova. To ma na starost duchovni veci. Ti vysvetluji nebeska, vecna zjeveni, videni a vykonavaji jejhlavnejsi mormonske obrady: oddavaji a krti ponorenim. Tato mimoradna moc jim byla dana primo z nebe samym Bohem.

Jenze my vime, ze veskera moc a autoritapatri pouze Panu Jezisi Kristu. On rekl pred svym odchodem do nebes: " Je mi  dana veskera moc na nebi i na zemi."(Matous 28,18). Ve Zjeveni 1,18 cteme, ze pouze Pan Jezis ma klice od smrti i hrobu. Rika: " Neboj se. Ja jsem prvni i posledni, ten zivy; byl jsem mrtev - a hle, ziv jsem na veky veku. Mam klice od smrti i hrobu."

Mormonske bohosluzby jsou podobne protestantskym bohosluzbam. Zpivaji ruzne pisne a chvalozpevy, ctou z bible a z knihy Mormon, maji modlitby i kazani. Veceri Pane maji kazdy tyden. Krest ponorenim je podminkou clenstvi. I deti vernych mormonu nejsou prijaty za cleny, pokud neprijmou krest ponorenim. Deti byvaji vetsinou krteny, kdyz jim je 8 roku. Mormoni veri, ze verici maji Bohu vracet 10 procent ze sveho prijmu. Temer vsichni clenove mormonske cirkve toto obetave dodrzuji. V USA se nikdo nestara o vdovy, sirotky, nemocne a opustene tak jako mormoni. Maji velice prakticky zpusob socialni pece. Maji svoje skoly, od obecni po university, maji rekreacni strediska, starobince, detske opatrovny a utulky.

10. HRICH. Podle mormonske teologie Adam a Eva museli zhresit, aby se jim otevreli oci. Jinak by nepoznali radost pozemskeho zivota.

My vsak v Pismu svatem vidime pravy opak. Apostol Pavel nam rika v Epistole k Rimanum 5,19: " Jako se neposlusni jednoho cloveka (Adama) mnozi stali hrisniky, tak zase poslusni jednoho jedineho (Jezise) mnozi se stanou spravedlivymi." (doporucuji ctenarum, aby si precetli celou tuto kapitolu). Jinde rika apostol Pavel toto: " A jako vesla smrt cloveka (rozumi se skrze Adama), tak i zmrtvychvstani, jako v Adamovi vsichni umiraji, tak v Kristu vsichni dojdou zivota." (1.Korintskym 15,21-22). Musime vsak rozumet, ze "vsichni dojdou zivota: se vztahuje pouze ne verici v Krista (ctete Jan 3,17 18 , Jan 5,24)

11. Mnohozenstvi. Josef Smith tvrdil, ze mel od Boha zvlastrni  zjeveni o tom, ze muz muze mit vic nez jednu manzelku. Prohlasil, ze je vsak nezbytne, aby se jednalo o pannu a prvni manzelka aby s tim souhlasila. Takto se nejedna o hrich, i kdyby mel deset zen. Smith sam jich mel 50. Oduvodnil to tom, ze zena muze byt spasena pouze skrze manzela a privadenim deti na svet. (1.Timoteovi 2,15). Toto uceni nuti vsechny zeny, aby se vdaly. Z tohoto duvodu zeny radeji souhlasi byt druhou, ctvrtou nebo kteroukoliv manzelkou, nezli zustat nevdanou a nespasenou.

Mormoni maji zajimavy svatebni obrad, ktery se jmenuje "posvatna, nebo nebeska svatba." Tento obrad ("celestial marriage") je pouze pro verne mormony, ktery se odbyva v chrame. Tento svatebni obrad vedou knezi podle radu Melchisedechova. Manzele spojeni timto ritualem zpecetuji sve manzelstvi na veky. To znamena, ze az tito lide zemrou a odejdou do nebe, i tam budou mit moznost byt spolu a plodit deti. Jenze toto odporuje uceni Pana Jezise, ktery rika, ze v nebi verici budou jako andele, kteri se nezeni ani nevdavaji a proto uz deti namaji. (Matous 22,30)

Jak jsem poznamenal uz drive, dnes americke zakony mnohozenstvi nedovoluji. Ale mnoho vernych mormonu jeste i dnes mnohozenstvi  praktikuje. Nekdo muze namitnout, ze Jakub, David, Salamoun i jini take meli vice nez jednu manzelku. Ano, vim o tom, protoze o tom cteme v Bibli. Jenze podobne uceni je proti uceni Pana Jezise i proti uceni apostola Pavla. Pan Jezis poukazal na to, ze na pocatku muz mel pouze jednu zenu. "Proto opusti muz otce i matku svou a pripoji  se k sve (jen k jedne) manzelce, a budou ti dva jedno telo." (Matous 19,5). Podobna slova  cteme v 1. Mojzisove 2,24. Stejna slova opakuje apostol Pavel ve svem dopise k Efezskym 5,31. Vsude vidime, ze Bozi  plan od zacatku do dnesniho dne je ten, ze "dva" (ne deset nebo dvacet, ale pouze dva, jeden mua a jedna zena) se po oddani stanou jednim telem.

12. Snad nejzajimavejsi zvyk, ktery mormoni dodrzuji a ktery mnoho lidi doslova fascinuje, je krest za mrtve. Podle mormonu krest je nutny k docileni spaseni. To by vsak nebylo tak slozite ani divne. Jine denominace take krti dospele i deti proto, aby byli spaseni. Mormoni vsak krti lidi mrtve. Nekteri z nich se nechaji mnohokrat pokrtit za zesnule cleny sve rodiny i za nekteri, aby je dostali do nejvyssiho nebe.

O krtu za mrtve cteme v 1.Korintskym 15,29. Apostol Pavel zde mluvi o nadeji vzkriseni a proto pise: " Jaky by jinak melo smysl to, ze se nekteri davaji krtit za mrtve? Jestlize mrtvi vubec nevstanou, proc se za ne davaji krtit?" O tomto zvyku v Korintskem sboru nemuzeme pochybovat. Krest za mrtve se tam praktizovala. Jenze v Korinte meli mnoho ruznych problemu a nedorozumeni. Napriklad nekteri korintsti se hlasili k Pavlovi, jini k Petrovi, dalsi se hlasili ke Kristu. (1.Kor.1,12). V Korinte meli nedorozumeni se svatou Veceri Pane (11,22) s Duchovnimi dary. (Kap.12,13 a 14). Dokonce tam meli smilstvo, ktere se nevyskytovalo ani mezi pohany. Nekdo zil se svou nevlastni matkou! (1.Kor. 5,1). Tedy Korintsky sbor neni prikladem cistoty ani duchovnosti. Proto i zvyk krteni za mrtve mohl byt nespravny. Rozhodne se s necim podobnym nikde jinde v Bibli nesetkavame. Ani apostol Pavel se o krtu za mrtve nikde jinde nezminuje. Proto musime prijit k zaveru, ze korintsti se pouze krti za takove verici lidi, kteri po uvereni v Pana Jezise nahle zemreli, drive nezli meli moznost dat se pokrtit. Je take videt, ze krest za mrtve v Korinte pominul po druhe navsteve apostola Pavla asi v roce 53 po Kristu. O krtu za mrtve uz nikde jinde v Pismu svatem necteme, protoze ani apostol Pavel, ani verici prvniho stoleti o tom nikde nepisi. Rozhodne ani v Korinte se nikdo za mrtve automaticky nekrtil, jak se to dnes praktikuje u mormonu. Nekteri z nich se nechali pokrtit az 200 krat. Samozrejme aby tento krest byl pravoplatny, musi byt v mormonskem chrame a krtenec musi byt ponoren jen uznanych mormonskym knezem podle radu Melchisedechova.

Biblicky krest je dulezity, protoze je ustanoven Kristem. Jeho posledni slova na zemi jsou:" Jdete ke vsem narodum a ziskavejte mi ucedniky, krtete je ve jmenu Otce i Syna i Ducha svateho." (Matous 28,19). V Epistole k Rimanum 6,3 a 4 vidime, ze krest symbolizuje smrt a zmrtvychvstani s Kristem. Jsem presvedcen, ze krest je pro zive lidi, kteri osobne prijali Pana Jezise za sveho osobniho spasitele. Pan Jezis prece rekl: " Kdo uveri a prijme krest, bude spasen; kdo vsak neuveri, bude odsouzen." (Marek 16,16). Vswimneme si Kristovych slov, kdyz zduraznuje tu pravdu, ze kazdy ma prijmout krest osobne sam za sebe. Konecne  krest ma byt uplnym ponorenim do vody, jak se krtilo do roku 1311, do cirkevniho koncilu v Ravena. Krtenec byl tenkrat uplne ponoren do vody, protoze recke slovo "baptizo" znamena ponorit pod vodu. Konecne Bible nas stale upozurnuje na to, ze clovek se musi sam rozhodnout Pana Jezise prijmout a skrze krest ponorenimvyznat. Toto za nas nikdo nemuze ucinit, pokud zijeme a rozhodne ne az po nasi smrti. Po smrti na nas ceka soud, jak to vidime z nasledujiciho textu:"A jako lidem je souzeno, ze musi jednou umrit a pak nastane soud." (Zidum 9,27). Tento text vysvetluji v traktatu: "Je ulozeno lidem jednou umrit a potom ..." Po smrti neni mozne nikoho nijak vykoupit, krtem, modlitbou ani penezi. Pan Jezis rekl mrtvemu bohaci, ze na vecnosti mezi vericimi a nevericimi je velika a neprekrocitelna propast. (Lukas 16,26 a Zalm 49,8-9).

Vidime dale, ze otazka spaseni je velice osobni. Pan Jezis rekl, ze "Ten, kdo uveri a prijme (sam a osobne) krest, spasen bude; kdo vsak neuveri, bude odsouzen. (Marek 16,16). Apostol Jan rika ze, "...kteri Ho (Krista) prijali  a veri v jeho jmeno, (tem pouze)  dal Buh moc stat se Bozimi detmi." (Jan 1,12). Kdyz se zalarnik ve Filipis ptal apostola Pavla, co ma cinit, aby byl zachranen, on mu odpovedel: " Ver v Pana Jezise a budes spasen ty i vsichni, kdo jsou v tvem dome." (Skutky 16,31). Ze vsech techto biblickych textu vidime, ze se clovek pro Krista musi rozhodnout sam a sam osobne ma prijmout krest, aby byl spasen.  

Proto vam vsem, drazi ctenari, kladu na srdce nutnost cteni a studovani Bible. Kdyz budete dobre znat Bozi pravdu a Jeho ryzi uceni, zadne jine nabozenstvi vas nemuze svest  ani strhnout, at se trpyti jakkoliv! Jakmile tito ucitele zacnou hovorit o novem zjeveni, ihned poznate, ze to jsou falesni proroci a vlci v ovci kuzi a ze jejich nauka je jen pozlatko a padelek.
Zalmista nam radi jak vitezit nad pokusenim a falesnym ucenim. Rika: " Uchovam si v srdci tve vyroky, abychom proti tobe nezhresil ... Odvrat me oci, at nehledi po marnosti ... Svetlem pro me nohy je tve Slovo , osvecuje moji cestu." (Zalm 119, 11, 37 a 105).

Nikdy nezapomenme, co o sobe rika nas Buh skrze proroka Izaiase 44,6,
kde cteme:
"Toto pravi Hospodin...Ja jsem prvni i posledni, krome mne zadneho Boha neni."

J.N.


***
Dalsi clanky:

Ist der Mormonismus Christlich?

TOOLS FOR WITNESSING TO MORMONS





Video o Mormonech (Anglicky)