27. května 2015

Vidění a Víra

Vidění a Víra
 
"Blahoslaveni, kteri nevideli, a uverili."
Jan 20:29 

Myslim, ze vsichni dobre zname udalost nevericiho Tomase. Tomas byl jeden z dvanacti apostolu. On, jako ostatni apostolove, videl mnoho zazraku, ktere jeho Mistr a Pan konal. Cteme, ze Tomas nebyl mezi apostoly, kdyz Pan Jezis z mrtvych vstal a zjevil se svym ucednikum. Tomas tomuto zazraku neveril, protoze osobne Krista nevidel. A takovy je i dnesni moderni clovek, tomu co nevidi, neveri. Hlavne mnozi neveri v bozstvi Jezise Krista, protoze neznaji nebo neprijali svedectvi sv.Pisma. Mnoho lidi dnes spoleha na vedu, umeni a jine lidske pomucky. Jenze neocekavama boure nebo nejaka zivotni tragedie casto temto lidem pretrhne tuto nadeji a podrazi jejich nohy a rychle je strhne do hlubin nestesti a beznadejnosti. Tato neocekavana zmena lidmi zmita jako ohromna vichrice toci malou lodickou uprostred rozboureneho jezera. Pouze ziva vira v Pana Jezise Krista da lidem vnitrni klid a zachrani je pred casnym zoufaltvim i pred vecnym zahynutim. Kristus jeste dnes je tou nepohnutelnou SKALOU a jistym pristavem. Zakotvete svuj zivot uprimnou a zivou virou v NEM. On k nam promlouva slovy u Lukase 8:48 - "...tva vira te zachranila, jdi v pokoji."

1. PRVNI ZJEVENI
Pouze apostol Jan popisuje tuto udalost ve svem evangeliu v kapitole dvacate. Pravi, ze po Kristove ukrizovani, apostolove se schazeli ve vrchni mistnosti za zavrenymi dvermi k modlitbam a porade. Dvere zamykali asi proto, ze se bali nabozenskych vudcu. Prece i oni mohli byt popraveni jako jejich Mistr a Ucitel, Jezis. Toto nam pripomina , ze v tech nejtezsich dobach nemame zanedbavat modlitbu. Ruzne vyhruzky nevericich nas nedmeji odvratit od toho, abychom v Boha verili a Pana Jezise Krista nasledovali.
Pan Jezis se zjevil apostolum v nedeli vecer. Prisel najednou, skrze zavrene dvere. Nejdrive ucedniky pozdravil tim znamym pozdravem "salom", coz znamena "pokoj". Po tomto pozdravu "pokoj vam" Pan Jezis ucednikum ukazal sve rany v rukou i v boku. Jan nam pripomina, ze verici krestan i v dnesni dobe, kdyz zapasi s nejistotou a zmatkem, potrebuje Bozi pokoj. Ten je dan vericim v Kristu Jezisi. On podnes lidem dava klidnou mysl i pokoj v srdci. Tento vnitrni pokoj je Bozim DAREM vsem VERICIM lidem.O pokoji Bozim cteme:"Pkoj vam zanechavam, svuj pokoj vam davam; ne jako dava svet, ja vam davam. At se vase srdce nechveje a nedesi !" (Jan 14:27). "Toto jsem k vam mluvil, abyste ve mne meli pokoj. Ve svete budete mit souzeni. Ale budte zmuzili. Ja jsem zvitezil nad svetem."(Jan 16:33).
Pritomnosti ziveho Krista apostolove prozili velkou zmenu. Byli vnitrne posilneni a povzbuzeni. Oni tuto radostnou zpravu, ze Pan Jezis z mrtvych vstal, uz slyseli od nekolika zen, hlavne od Marie Magdaleny. Nyni Ho videli osobne, slyseli Jeho hlas a dotykali se Jeho tala. To je presvedcilo o Jeho bozstvi i o Jeho autorite a moci nad smrti i satanem.
Cteme vsak, ze Tomas v tomto shromazdeni nebyl a vzkriseneho Krista nevidel. Nevime presne kde Tomas byl ani proc toto dulezite shromazdeni vynechal. Jiste o nem vedel. Mozna neprisel, ze se bal knezi a jinych vudcu. Je uplne mozne, ze Tomas po ukrizovani ztratil veskerou viru a nadeji. Ale at byl Tomas kdekoliv a z jakychkoliv duvodu nebyl ve shromazdeni, kdyz se Pan Jezis zjevil ostatnim apostolum,a takto prisel o velke pozehnani a radost.Podnes mame mnoho lidi, kteri zanedbavaji navstevu kostela a spolecnych shromazdeni. Jejich vymluva je ta, ze nemaji cas, nebo se jim nelibi duchovni vudce atd...Jenze tito lide, jako kdysi Tomas, pripravuji sami sebe o pozehnani. Clovek potrebuje duchovni pokrm. Tuto posilu pro svou dusi nabira ve spolecnem shromazdeni, kdyz v den nedelni s jinym vericim slavi ziveho Boha modlitbou a duchovnimi pisnemi. Proto drazi ctenari, navstevujte shromazdeni,ktere je zalozene vyhradne na uceni BIBLE SVATE, a dekujte Bohu nebeskemu za Jeho pozehnani i lasku zjevenou v Kristu Jezisi.Vidime dale, ze Tomas spolu- apostolum neveril, kdyz mu o Kristove vzkriseni vypraveli a o vsem co ve vrchni mistnosti ho informovali. Tomas nechtel byt nabozenskym posetilcem. Stal se zatvrdilym nevercem. Proto hrde prohlasil: "Dokud neyvidim na jeho rukou stopy po hrebech a dokud nevlozim do nich svuj prst a svou ruku do rany v jeho boku, neuverim."(Jan 20:25).

2. DRUHE ZJEVENI
Tomas jiste o vsem co slysel od jinych apostolu, premyslel. Cely tyden byl rozruseny a nespokojeny. Stale uvazoval nad tim, jeslti Pan Jezis skutecne z mrtvych vstal nebo ne. Mozna si vycital, proc vynechal drivejsi shromazdeni a tu vzacnou chvili, kdyz se Pan Jezis ostatnim apostolum zjevil. Snad mel i obavu, ze Kristus Pan se vicekrat nezjevi a on zahyne ve sve nevere. Konecne prisla druha nedele. Apostolove byli opet pospolu ve vrchni mistnosti a Tomas byl mezi nimi. Ve svem srdci netrpelive cekal na Jezisuv prichod. Jeho prani se splnilo, kdyz Pan Jezis opet prisel skrze zavrene dvere. Jako poprve, Jezis apostoly pozdravil svym znamym "pokoj vam". Potom sel primo k Tomasovi a rekl:"Poloz svuj prst sem, pohled na me ruce a vloz svou ruku do rany v mem boku. Nepochybuj a ver!"(Jan20:27). Nevime presne co Tomas prozival ve svem srdci, ale muzeme si to domyslet. Musel byt rozrusen nepopsatelnou radosti. Cteme, ze kdyz Pana Jezise uvidel, radostne a nahlas vykrikl:"Muj Pan a muj Buh!"(Jan 20:28). Je velmi zajimave si povsimnout toho, ze Tomas nesel a nevlozil svuj prst na misto hrebu ani ruku nevlozil v Kristuv bok. Tomas pouze vyznal radostne a verejne svou viru ve vzkriseneho Krista. Povi snad nekdo ze ctenaru:"Kdybych se takto s Kristem potkal jako Tomas, tak v Nej taky uverim!" Ale my vsichni verime ve veci, ktere nevidime. Verime , ze je vitr, i kdyz ho nevidime. My pouze vidime vysledky vetru. Nekdy to jsou dobre vysledky, kdyz pohani plachetnici nebo mlyn atd...Jindy to jsou smutne a strasne nasledky, kdyz vitr polame stromy a pobori domy a nadela mnoho jine skody. Pana Boha nelze videt telesnym okem, protoze "Buh je duch a ti, kdo ho uctivaji, maji tak cinit v duchu a v pravde."(Jan 4:24).My vsak muzeme videt ciny Bozi lasky, kdyz zazracne promenuje zivoty opilcu, trestancu a jinych padlych osob, s kterych ucini nove lidi. Laskava slova Pana Jezise:"Jsou ti odpusteny hrichy.Tva vira te zachranila, jdi v pokoji!"(Lukas 7:48,50), zachranila vice lidi od nervoveho zhrouceni a od sebevrazdy, nezli ty nejmodernejsi leky.
Brana do moderniho parkoviste se dnes ponejvice otevira automaticky. Jenze nezli elektronicke oko da povel mechanismu, ktery tuto branu otevre, clovek musi prijet autem az k same brane. Kdyz nekdo nema dost viry, kdo zavaha, a az k brane se nepriblizi, tomu se tato brana do parkoviste neotevre. Takovy clovek odjede zklamany, nestastny a mrzuty. Pan Buh otvira zazracne ruzne brany tem lidem, kteri se k Nemu priblizi uprimnou virou. Temto vericim lidem otevre branu sveho srdce a sesle na ne dest sveho pozehnani, a da jim klidnou mysl a pokoj do srdce.
Dnes mnoho lidi zije ve zklamani a zoufalstvi jen proto, ze ziji v nejistote a v nevere. Nevera odlucuje od Boha, od vnitrniho klidu i od spokojenosti. VGede do zoufalstvi a nakonec do zahynuti. Jen uprimna vira v ziveho Jezise Krista vede k spaseni a pozehnani. Tomas vyuzil druhe prilezitosti, a setkal se s zivym Kristem. Pak Ho verejne a radostne vyznal co Boha a Spasitele, kdyz zvolal:"Muj Pan a muj Buh!" Drazi ctenari, jestli jste doposud Krista za Spasitele a Boha neprijali, a svou viru v Nej pokorne a verejne nevyznali, ucinte tak nyni. Mozna, ze nektari z vas jste uz meli mnoho prilezitosti, ktere jste doposud z nejakych duvodu zanedbali. Mozna v dobe nemoci nebo v dobe nejakeho nestesti jstePana Boha o smilovani prosili a vernost Mu slibovali. Splnili jste uz tento slib? Slouzite Kristu jako verici krestane? Jestlize ne, zacnete dnes, prave v tuto chvili. Uverte v Krista Spasitele a vyznejte Ho jako Tomas. Zacnete chodit do krestanskeho shromazdeni,ktere je zalozeno na uceni Bible svate, ctete Bibli a modlete se. Proste za denni odpusteni, za pozehnani i za duchovni rust. Nebudte nadale neverici jako Tomas, ani o Kristove bozstvi uz nepochybujte. Pamatujte a nikdy nezapomente na slova:"Blahoslaveni, kteri nevideli, a uverili."(Jan 20:29).