27. května 2015

Kristova Cirkev

" Nikdo totiz nemuze polozit jiny zaklad nez ten,
ktery uz je polozen, a to je Jezis Kristus."
(1. Korintskym 3:11)


Kristova Cirkev

Kdyz se Pan Jezis zeptal svych ucedniku na to, za koho jej povazuji, Petr se ihned prihlasil s nasledujici odpovedi. " Ty jsi Mesias, Syn Boha ziveho." (Matous 16:16) a Jezis mu odpovedel: "Blaze tobe, Simone Jonasuv, protoze ti to nezjevilo telo a krev, ale muj Otec v nebesich. A ja ti pravim, ze ty jsi Petr; a na te skale zbuduji svou cirkev a brany pekel ji nepremohou." Matous 16:17,18
Kdo je tou skalou , na niz je cirkev zalozena?
Nekteri rikaji, ze tou skalou je Petr, jini tvrdi, ze je to Petrova vypoved o tom, ze Jezis je Kristus.
Cirkev je zalozena na apostolech jejichz clenem byl Petr, dale na prorocich (jak nam to popisuje apostol Pavel ve svem listu Efezskym 2:20) a to tak, ze jsou to prave oni, kdoz nam predlozili slovo Bozi a uceni o Kristu Panu. Na druhe strane Rimsko-katolicke vyznani tbrdi, ze jejich cirkev je ta jedina a prava, zalozena na svatem Petrovi, ktery je universalnim biskupem cele cirkve. To je vsak lez!
Ackoliv, byl poprednim apostolem, nikdy nebyl oznacen na strankach Noveho Zakona hlavou cele cirkve. Vatikan vsak uci, ze Petr byl svrchovanym pastyrem cele cirkve (Katechism 857), prestoze Petr sam oznacuje Jezise Krista za hlavniho pastyre. (1.Petr 5:4) Petrova vypoved ohledne osoby Krista, coby Syna Boziho, se da oznacit za skam tak, jak to vykladal svaty Augustyn.
Vsak i samotny katechismus uznava toto, jako spravny vyklad (424).

Je na miste tu podotknout, ze mame spravny vyklad o hlave cirkve tak, jak je patrne ze stranek Bible.

Kdo je hlavou cirkve?
" Kristus je hlavou cirkve." (Efezskym 5:23)

Co je zakladem cirkve?
"Nikdo totiz nemuze polozit jiny zaklad nez ten, ktery uz je polozen, a to je Jezis Kristus." (1. Korintskym 3:11)

Je tu vubec nejaky jiny kamen, krome Pana?
" Coz je Buh krome mne? Jine skaly (kamene) neni, ja o zadne nevim. (Izajas 44:8)

Cirkev Kristova je slozena z Jeho lidi (krestanu), za nez Pan zaplatil svoji vlastni  krvi a kteri jsou predstaviteli vsech narodu sveta. A proto se nazyva katolicka, coz znamena universalni. Je svata, protoze je posvecena krvi Kristovou a je pribytkem Ducha svatemu. A je apostolska, nebot' se ridi ucenim apostolu ( ocitych svedku Jezise Krista), ktere je obsazeno v Bibli svate.

Pokud veris, ze Jezis Kristus predstavuje spasu tve duse, pak i ty jsi soucasti duchovni svatyne Boha - cirkve - jez je zalozena na Kristu.